Русија је призвана да заштити слободу од глобалног идеолошког диктата

Протојереј Всеволд Чаплин, предсједник Одјељења за односе Цркве и друштва при Московској патријаршији, поздравио је чврст и независан став Русије по питању пружања азила бившем агенту ЦИА-е, Едварду Сноудену.

01.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Русија је призвана да заштити слободу од глобалног идеолошког диктатаПротојереј Всеволд Чаплин, предсједник Одјељења за односе Цркве и друштва при Московској патријаршији, поздравио је чврст и независан став Русије по питању пружања азила бившем агенту ЦИА-е, Едварду Сноудену.
„Радује то што Русија у овом случају, као и у многим другим, пројављује независност, упркос озбиљном притиску“, казао је о. Всеволд у разговору за информативну агенцију Интерфакс.
По мишљењу свештеника, овај случај представља прекретницу и догађај који се прати у читавом свијету, „и од тога како ће се Русија поставити у овој ситуацији, зависиће њена слика као земље која подржава идеале слободе“.
По ријечима представника Московске патријаршије, Едвард Сноуден је подсјетио свијет на оно о чему многи православни хришћани говоре већ годинама, да „перспектива појаве глобалног електронског тоталитарног режима постаје стварност“.
„У почетку људи навикну на “удобна“ средства комуникације са властима, бизнисом и једни с другима, а онда се нађу везаним за одређене услуге, а као резултат тога, економски и политички власници тих услуга добијају над људима велику, страшну власт, и код њих се мора појавити искушење да ту власт искористе на контролу над појединцима, а та контрола се може показати много гором од свих тоталитарних система у ХХ вијеку“, казао је о. Всеволд.
По његовом мишљењу, без обзира на то шта ко каже, идеалног система власти нема, нити га је икад било
„Сваки политички систем утврђује власт неколицине над многима, и док је у ХХ вијеку најтежи облик ове власти дјеловао кроз бруталну принуду, данас он дјелује преко софт поwер (меке силе), преко тоталног прикупљања информација и преко „благог“ наметања човјеку, прво кроз слогане, а потом кроз законе крутих идеолошких претпоставки – као што су промоција западног политичког система као јединог могућег, маргинализација религије, критика тржишног фундаментализма, лијеве политичке идеје, итд“, казао је свештеник.
У оваквим условима, Русија, по његовоим мишљењу, „може и призвана је да заштити истинску слободу, слободу од глобалног идеолошког диктата, од елктронског конц логора“.
У овом циљу, можда је потребно створити – на националном, а можда и свјетском нивоу – систем електронских комуникација независан од постојећих глобалних центара. „Мозгова за ово у земљи имамо, а надам се биће и воље“, закључио је о. Всеволд.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.