Руска црква и држава у заштиту права деце

Међународни скандали повезани с кршењем права руске деце у различитим земљама света подстакли су поглавара Руске Цркве патријарха Кирила да заједно с овлашћеним при председнику РФ з аправа детета Павелом Астаховом размотри низ заједничких пројеката Цркве и државе како би се свако дете, посебно ако је сироче или инвалид, осећало заштићеним.

12.12.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Руска црква и држава у заштиту права децеМеђународни скандали повезани с кршењем права руске деце у различитим земљама света подстакли су поглавара Руске Цркве патријарха Кирила да заједно с овлашћеним при председнику РФ з аправа детета Павелом Астаховом размотри низ заједничких пројеката Цркве и државе како би се свако дете, посебно ако је сироче или инвалид, осећало заштићеним.
По статистичким подацима данас у Русији на хиљаду одраслих долази по једно дете-сироче, држава се брине укупно о 130 хиљада деце без родитеља. Прошле године је породицама које су усвојиле децу одузето 8 хиљада деце, испоставило се да одрасли нису спремни за њихово васпитавање. Једини излаз из настале ситуације јесте удруживање напора државних органа и представника РПЦ.
Од могућих области сарадње засад су дефинисане следеће: супротстављање абортусима, очување породице, заштита права деце-инвалида. Дуго година свештенослужитељи се баве организацијом помоћи деци: стварају удобне домове за децу у којима сирочад стичу достојно образовање и потребну помоћ, каже патријарх Кирил.
Код нас има 90 дечјих домова у којима живи око 1,5 хиљаде деце. Висок проценат деце која се школују и живе у овим дечјим домовима стиче солидно образовање. Од средстава манастира деца се прате до почетка самосталног живота. Односно, чак и ако се она школују на факултетима манастири се о њима брину материјално, помажу им са смештајем, укључујући и куповину станова кад штићеници ступају у брак и започињу самостални живот. (…)
Без обзира на све плусеве оваквих домова сами они очигледно нису довољни за побољшање ситуације. По мишљењу Павела Астахова данас треба уложити максимум напора да би се смањио број сирочади. И то не само посредством развоја институције туторства, већ и по могућству, враћајући децу рођеним родитељима.
Добар пример показује Тјумењ. 2003. године тамо је започет програм „Лична карта несрећне породице“. О несрећној породици се зна све, о сваком члану породице: где се пије, дрогира, не ради. Почињу контакти с оваквим породицама. Долази лекарска екипа: хајде да вас лечимо, а за то ћемо вам дати оно што вам треба. 20 кокошака? Молим лепо. Две краве? Изволите. Коњи, трактор, земља или да вам помогнемо да започнете неки приватни посао? И тако у дијалогу, корак по корак, раде с породицом. Ефикасност је 83%, замислите од 100 породица 83 се опоравља.
Први закључци међусобне сарадње Цркве и државе у заштити права деце биће донети врло брзо. У априлу 2012. године у Санкт-Петербургу ће бити одржан још један у низу Сверуских конгреса дечјих омбудсмена. Први пут ће на овом форуму учествовати и представници Руске Православне Цркве.
Извор: хттп://сербиан.рувр.ру/2011/12/08/61863351.хтмлKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.