Саопштење Патријарха Кирила поводом трагичних догађаја у Сирији

Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил објавио је саопштење поводом трагичних догађаја у Сирији.

29.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Саопштење Патријарха Кирила поводом трагичних догађаја у СиријиЊегова светост Патријарх московски и све Русије Кирил објавио је саопштење поводом трагичних догађаја у Сирији.
Преосвећени архијереји, часни оци, драга браћо и сестре!
Војне акције у Сирији трају већ готово двије године. За то вријеме у земљи је погинуло на хиљаде људи, међу којима велики број старих, жена и дјеце – недужних цивила.
Значајан дио сиријског народа су наша браћа по вјери: у Дамаску се налази сједиште једне од најдревнијих хришћанских патријаршија – Антиохијске патријаршије. А данас, на улицама града који памти апостола Павла и подвиге древних светитеља, пролива се људска крв. На тој библијској земљи, гдје су раме уз раме живјели хришћани и муслимани, светиње су данас поругане, цркве су оскрнављене, хришћани се изгоне из својих домова, а често бивају мучени и убијени.
Куће су разрушене, инфраструктура уништена, нема довољно хране и љекова, а многи су остали без домова. Неки су отишли код рођака, други у избјегличке кампове, а многи су били приморани да бјеже у сусједне земље, гдје их често нико не чека.
Наш народ је недавно доживио сличну судбину. За вријеме револуције, грађанског рата и прогона Цркве, хиљаде наших земљака је било убијено. Међу њима је било пуно архијереја, свештеника, монаха и вјерног народа. Ми поштујемо подвиг новомученика и исповједника руских, и не смијемо бити равнодушни када се поново пролива невина крв.
Ми не можемо прекинути овај рат, али можемо се усрдно молити за његово што скорије окончање, и можемо пружити помоћ страдалницима, међу којима су и наша браћа у Христу.
У параболи о милосрдном Самарјанину (Лк 10, 29-37) Господ Исус Христос јасно указује на то кога треба да сматрамо својим ближњим – онога коме је потребна помоћ. Чак и ако се ради о човјеку других погледа, друге вјере, који живи у другом мјесту, јер, за милосрдног Самарјанина, такав је био човјек који је пострадао од разбојника.
Молим вас да се одазовете Христовом позиву и да помогнете нашим ближњим, онима којима је сада посебно потребна наша подршка и саосјећање.
У том циљу, благосиљам да се у ову недељу у свим храмовима Руске православне цркве организује сакупљање средстава за помоћ угроженима у Сирији. Новчана средства се могу уплатити на рачун Синодалног одјељења за црквене добротворне организације и социјалне службе, које се бави координацијом ове иницијативе. По завршетку скупљања средстава, новац ће бити предат Антиохијској патријаршији.
Молим се за окончање крвопролића и повратак мира у Сирији, и надам се да ће ваша жртва бити благопријатна пред Богом.
+Кирил,
Патријарх московски и све РусијеKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.