Светих 99 преподобних који су се подвизавали на Криту

Ових деведесет и девет преподобних отаца, међу којима најпознатији беше Јован Пустињак, подвизаваше се и усавршише се на острву Криту, али им порекло беше из разних крајева. Преподобни Јован беше из Египта и са њим других тридесет пет отаца; тридесет девет пак отаца беху са острва Кипра, а осталих двадесет и четири из Аталије...

20.10.2020. Аутор:: 0

Светих 99 преподобних који су се подвизавали на Криту Ових деведесет и девет преподобних отаца, међу којима најпознатији беше Јован Пустињак, подвизаваше се и усавршише се на острву Криту, али им порекло беше из разних крајева. Преподобни Јован беше из Египта и са њим других тридесет пет отаца; тридесет девет пак отаца беху са острва Кипра, а осталих двадесет и четири из Аталије. Путујући лађом ка острву Криту они чудесно бише спашени од буре и искрцаше се на суседно острво Гавдос, па одатле дођоше на Крит. Но иза њих заостаде Јован Пустињак, који потом дође по мору стојећи на својој раси, коју, помоливши се Богу, простре по води и тако силом Божјом доплови и он на Крит.

Нашавши на Криту усамљена и пуста места, ови преподобни се подвизаваху по горама и пећинама на разноврсне богоугодне начине. Јован пак Пустињак живљаше засебно од њих. Изишавши једнога дана из своје пећине, он би устрељен од једнога ловца, који мишљаше да је то нека звер; и тако почину у Господу. Остали подвижници, помоливши се Богу уснуше и они сви истога дана. (Живели су пре 16. века).