Сирија: опљачкане светиње за оружје

Сиријски терористи мењају за оружје реликвије опљачкане у старим храмовима и манастирима Малуле. На сајтовима које користе колекционари антиквитета појавили су се крстови, полијелеји, иконе и статуе, опљачкани из хришћанских обитељи.

19.12.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сирија: опљачкане светиње за оружјеСиријски терористи мењају за оружје реликвије опљачкане у старим храмовима и манастирима Малуле. Овај хришћански кутак Сирије, на 70 км од Дамаска, поново се нашао у рукама наоружаних екстремиста, преноси ИТАР-ТАС. Пре две недеље тамо је отето 12 монахиња из обитељи Свете равноапостолне Текле на челу с игуманијом Пелагијом. Њихова судбина је узбудила цео хришћански свет.
Међутим «устаници» који ратују против владе Башара Асада нису се ограничили киднаповањем. По сведочењу либанског листа «Ал-Ахбар» одлучили су да извуку корист захваљујући реликвијама које се чувају у малулским црквама. На сајтовима које користе колекционари антиквитета појавили су се крстови, полијелеји, иконе и статуе, опљачкани из хришћанских обитељи. Посредници који су повезани с радикалним организацијама као што су «Исламска држава Ирака и Леванта» и «Џебхат ан-Нусра» траже купце. Од добијеног новца исламски «револуицонари» намеравају да попуне своје арсенале.
Информациона агенција САНА подсећа да се у Малули чувају и јединствени рукописи, црквене и богословске књиге написане на старом арамејском језику који су знали Исус Христос и апостоли. У низу храмова у Малули Литургија се још увек служи на овом језику.
Како је прошлог петка истакла генерални директор УНЕСКО Ирина Бокова, поред хуманитарне катастрофе у Сирији се пуном паром одвија процес пљачкања историјских споменика у зонама које се не налазе под контролом власти. Сигнали о томе да су преступне групације искористиле унутрашњи конфликт ради шверцовања уметничких предмета стигли су из Апамеје – престонице царства Селеукида, древне Палмире – бисера Сиријске пустиње, са рушевина царског града Ебла из бронзаног века, из манастира Светог Симеона Столпника и византијских градова Ел-Бара и Серџила на северу Сирије.
УНЕСКО је у списак Светске историјско-културне баштине укључио 40 споменика који се налазе на сиријској територији. По подацима директора Департмана за античко доба и музеје Мамуна, Абдела Керима, у земљи је познато око 10 хиљада места на којима су откривени трагови древних цивилизација. «Ово богатство Сирије је неупоредиво значајније од нафтних и гасних бушотина,» - сматра он.
«Наравно, и раније смо наилазили на проблем нелегалних ископавања, али сад у условима све већег унутрашњег конфликта, чини се да овај процес не зна више ни за какве границе,» - пожалио се Абдел Керим.
По речима Бокове, УНЕСКО је из Дамаска добио карту места на којима се врше пљачкашка ископавања. «Показали смо је заједничком специјалном представнику УН и Лиге арапских држава за регулисање сиријске кризе Лахдару Брахимију, који је међународни посрдник између владе и опозиције,» - саопштила је она.
(православие.ру)Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.