Скрнављење Српског гробља у Ораховцу

Скрнављење гробова и гробаља свакако представља најекстремнији вид антиљудског и антицивилизацијског које човек може учинити. Овај екстрем, међутим, код косовских шиптара представља уобичајени начин изражавања осећања према припадницима српског народа.

04.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Скрнављење Српског гробља у Ораховцу Скрнављење гробова и гробаља свакако представља најекстремнији вид антиљудског и антицивилизацијског које човек може учинити. Овај екстрем, међутим, код косовских шиптара представља уобичајени начин изражавања осећања према припадницима српског народа.
Неколико десетина Срба из Ораховца је заједно са својим свештеником Срђаном Јеринићем, на Задушнице, 02. новембра обишло Српско православно гробље у делу града у којем од 1999. године не живе Срби, нити се на овом гробљу сахрањују из безбедносних разлога. Гробље се обилази само на Задушнице, када Срби долазе организовано у већим групама. Пар година уназад на старом ораховачком гробљу готово да нема читавих споменика, или, како један старији човек рече ,,95% надгробних споменика је порушено, поломљено у комаде, неки делови растурени, металне ограде почупане и однете“
Да се скрнављење Српског православног гробља наставља, уверили су се његови посетиоци и ових Задушница. На самом улазу у гробље, од депоније направљене крај гробљанске капије ширио се смрад, а на једном делу гробља бачени су остаци мртве стоке, кости и џакови са смећем.
Отац Срђан Јеринић је одржао помен свима који на овом гробљу почивају и окадио гробове, а окупљени су потом запалили свеће на гробовима својих покојника и на брзину очистили гробове од растиња. Туга је сваки пут све већа. На гробљу има све мање споменика, или делова споменика, и теже се људи могу орјентисати где се чији гроб налази. Оправдан је страх да ће, ако се овако настави, за неколико година овде бити само једна ледина на којој се неће ниједан гроб распознати.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.