СПЦ озбиљно дискриминисана у Црној Гори

Делегација СПЦ, на челу са српским патријархом Иринејом, боравила је од 16. до 30. јула у посјети руској правсославној цркви, и састала се са московским патријархом Кирилом, а неким црквеним свечаностима присуствоваоо је и предсједник Русије Владимир Путин.

02.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

СПЦ озбиљно дискриминисана у Црној ГориДелегација СПЦ, на челу са српским патријархом Иринејом, боравила је од 16. до 30. јула у посјети руској правсославној цркви, и састала се са московским патријархом Кирилом, а неким црквеним свечаностима присуствоваоо је и предсједник Русије Владимир Путин.
Том приликом патријарх Иринеј затражио је од предсједника Путина да подржи слободно дјеловање СПЦ-а у Црној Гори и Македонији.
Свештеник Гојко Перовић, ректор цетињске Богословије, изјавио је да је Српска православна црква у Црној Гори озбиљно дискриминисана и додао да не види ништа спорно у томе што су челници СПЦ те проблеме изнијели представицима руске цркве и државе.
Он је казао да смо свједоци политичког тренда да се у Црној Гори најситнији детаљи из друштвено-политичког живота износе пред Европску унију и траже оцјене за било који потез.
„Зашто би у том случају био проблем да црква једном другом политичком центру моћи, који је, ако ништа друго једнако легитиман као Брисел, а то је Русија, укаже на политички проблем да је СПЦ озбиљно дискриминисана у Црној Гори“, упитао је о. Гојко, преноси Мина.
Он је подсјетио да је СПЦ једина од свих вјерских заједница у држави која није добила уговор о међусобном дјеловању.
„Једино се од СПЦ тражи да пређе у власништво државе, а да се на друге зеједнице такав аршин не примјењује, и једино се њени свештеници прогоне“, указао је свештеник Перовић.
Према његовим ријечима Црна Гора једина у региону која нема адекватан закон о вјерским заједницама.
„Зар је то мало да се једном јаком политичком фактору и јаком црквеном фактору каква је Москва, укаже да постоји тај проблем. Зар је необично да то ради цетињски митрополит? Нововјековне Црне Горе не би било да СПЦ није тражила потпору од Москве и руских цара и патријарха“, казао је о. Гојко.
Он је појаснио да су црногорски митрополит и православна црква у Москви тражили само савјетодавни и партнерски однос од Русије.
Извор: ин4с.нетKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.