Стигла икона Претече

Уочи празновања Првог и другог обретења главе светог Јована Претече у капели Живоначалне Тројице Гатчинског дворца, стигла је икона Претече, специјално живописана за дворску цркву. Епископ гатчински Амвросије служио је Божанствену литургију.

11.03.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Стигла икона Претече8. марта 2013. године на дан празновања Првог и другог обретења главе светог Јована Претече у капели Живоначалне Тројице Гатчинског дворца, Епископ гатчински Амвросије је служио Божанствену литургију. Уочи богослужења из Цетињског манастира је достављена икона Претече, која је живописана у Цетињском манастиру, специјално за дворску цркву.
На Божанственој литургији преосвећеном Епископу Амвросију саслуживали су: настојатељ Покровског храма Гатчине протојереј Михаил Јуримски, настојатељ Цетињског манастира игуман Методије, секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј Обрен, настојатељ Казањске цркве у Вирици протојереј Георгије Преображењски, свршени студент Санктпетербуршке духовне академије Анђелко Боричић и гатчинско свештенство.
Према обичају, уочи прославе сјећања на пренос великих хришћанских светиња са острва Малте у Гатчину, у Тројицком дворском храму служи се вечерња, након које улицама града иде литија. Једна од светиња, десница светога Јована Крститеља сада се чува у Цетињском манастиру у Црној Гори. По благослову Његове светости Патријарха Алексија Другог и Његове светости Патријарха српског Павла на љето 2006. године десница је походила Русију. Том приликом је била и у Гатчини, ради поклоњења вјерника.
На молбу заједнице Тројицке капеле Гатчинског дворца, а по благослову Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија у Цетињском манастиру је живописана икона светога Јована Претече и освештана на његовој светој десници. Претечину икону доставили су у Гатчину свештеници Црногорско-приморске митрополије.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.