Трећи музички едикт у Нишу

Музиком у част светог цара Константина и јубилеја 1700. година Миланског едикта у Нишу одржава се међународни фестивал хорске музике под именом Музички едикт. Овај фестивал се одржава бијенално, а свој почетак везује за садашњег Патријарха српског Иринеја, а тадашњег Епископа нишког, чијим је благословом почео 2009. године.

27.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Трећи музички едикт у НишуМузиком у част светог цара Константина и јубилеја 1700. година Миланског едикта у Нишу одржава се међународни фестивал хорске музике под именом Музички едикт. Овај фестивал се одржава бијенално, а свој почетак везује за садашњег Патријарха српског Иринеја, а тадашњег Епископа нишког, чијим је благословом почео 2009. године.
Ове јубиларне 2013. године, у којој обележавамо 17 векова од доношења Миланског едикта, фестивал је почео на празник Свесвете Једносушне и Живоначалне Тројице благословом предстојатеља на катедри Епископа нишких Јована и поздравним говором градоначелника Ниша г. Зорана Перишића. Могли смо да чујемо Повељу о Музичком едикту која је произишла из пера и срца нашег Епископа, а у славу појања којим се наше молитве на небеса уздижу. Повељу ће добити сви учесници овог фестивала. На фестивалу учествује 17 хорова. Поред домаћих хорова, ту су и хорови из Кине, Египта, Израела, Пољске и Белорусије. Фестивал се одржава од 23. јуна до 27.јуна 2013. г. у Светосавском дому у порти Саборне цркве у Нишу.
На свечаном отварању наступила су два најстарија хора у Србији. Најпре је певало Прво београдско певачко друштво под уметничким руководством гђе Светлане Вилић, а затим и домаћин, хор „Бранко“ под уметничким руководством гђе Саре Цинцаревић, која је и селектор фестивала. Кратак историјат о хоровима изговорио је г. Дејан Ђуровић, дугогодишњи водитељ и уредник емисије „Драгстор озбиљне музике“ Радио Београда 202. Како и приличи за два најстарија хора, размењене су повеље. Једна је била посебна и, према речима старешине Саборне цркве у Београду оца Петра Лукића, односила се на „појца који се не заборавља“, а то је Епископ нишки Јован.
Друге вечери наступио је Инклузивни хор „Исон“ из Новог Сада, који је привукао велику пажњу свих присутних са диригентом Миодрагом Близанцем. Затим су поклоници хорског појања могли да чују хор „Свети Кнез Лазар“ из Крушевца, којим је дириговала Катарина Божић и који су премијерно извели одломак из сценске кантате „Крст светог цара Константина“. После њих на сцену је ступио хор Хришћанске заједнице Фуџиан из Кине са диригентом Лин Лихи, који су такође били спремно и весело поздрављени од публике. И на крају ове друге вечери наступио је Ансамбл „Давид“ из Каира, Египат, са диригентом Џорџом Кирилосом који су присутнима представили богато духовно наслеђе које Копта.
На трећој вечери овог фестивала посебну радост причинило је и присуство Његове Светости Патријарха српског Иринеја, у пратњи свог домаћина Епископа нишког Јована, који је дошао да поздрави и благослови све хорове и све присутне. Ове треће вечери наступали су хорови „Свети Прокопије“ из Прокупља са диригентом г. Иваном Стојановићем, затим вокална група „Либеро“ из Лесковца којим је дириговао Мирољуб Цветковић, хор „Свети Јован Крститељ“ из Бачке Паланке под управом диригента Снежане Жујић и хор „Ади“ из Јерусалима, Израел, којим је дириговао Одед Шомрону.
Фестивал има и алтернативну сцену испред цркве светих цара Константина и Јелене у парку Светог Саве. Такође, хорови ће имати наступе и у Пироту, Лесковцу, Прокупљу и Алексинцу.
Покровитељ фестивала је Епархија нишка.
протонамесник Миодраг ПавловићKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.