Уништено више од 10.000 споменика

По злогласној и застрашујућој Хитлеровој фашистичкој теорији из “Мајн кампфа”: “Ако једном народу уништите споменике, тог народа неће бити ту у другом колену”, Албанци су на две трећине површине територије Косова и Метохије у потпуности уништили више од 280 српских гробаља и 10.000 споменика – што је нечувено дивљаштво у Европи.

25.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Уништено више од 10.000 споменикаНа две трећине површине територије Косова и Метохије (укупна површина 10.886 км2) у потпуности уништили, од 1999. године, више од 280 српских гробаља, више од 10.000 споменика – што је нечувено дивљаштво у Европи. Руше и споменике бораца против фашиста.
Након што је, по налогу Владе Србије, из центра Прешева 20. јануара уклоњен споменик албанским терористима из такозване ОВПБМ, Албанци на Косову и Метохији су интензивирали уништење српских споменика на гробљима, али и других споменика подигнутих борцима против фашиста. У току 20. и 21. јануара, албански вандали су на Космету порушили на десетине споменика на српским гробљима у Клокоту, 27 споменика – Прилужју, Племетини, Гораждевцу, Призрену, 50 споменика – Бичи код Клине и другим местима. У Гораждевцу су оскрнавили споменик жртвама НАТО-агресије и деци која су убијена 13. августа 2003. године од стране Албанаца када су се купала на реци Бистрици. У центру Косовске Витине, 21. јануара порушили су споменик борцима против фашиста из Другог светског рата. Ово је најгрубљи облик верског и етнички мотивисаног насиља које Албанци изводе на КиМ у име патриотизма. Међународна заједница би морала да најенергичније спречи даље уништење српских гробаља и споменика на њима и казни починиоце – реаговала је саопштењем Рашко-призренска епархија након најновијег таласа уништења српских гробаља на Косову и Метохији. Са најновијим бројем уништених споменика на српским гробљима, уништен број споменика на српским гробљима на Косову и Метохији после 1999. године премашио је број од 10.000.
Избрисане четири цркве
Од половне јуна 1999. године до сада, албански екстремисти су срушили и запалили 155 српских цркава и манастира на Косову и Метохији, а до сада су у потпуности са лица земље избрисали четири цркве, јер на местима где су биле није остао ниједан детаљ који би подсећао да су ту некада биле светиње. У центру Ђаковице срушена је и однета црква свете Тројице са три куполе, а на њеном месту је подигнут парк са спомеником мајци Терези.
У потпуности су са лица земље избрисане и цркве у Петровцима код Косовске Каменице, црква у Краљевици код Подујева и црква у центру Суве Реке.
КФОР данас још обезбеђује манастире Свете Архангеле код Призрена, Пећку Патријаршију и Високе Дечане, а манастире Девич код Србице и Гориоч код Истока обезбеђује косовска полиција.
По злогласној и застрашујућој Хитлеровој фашистичкој теорији из “Мајн кампфа” (“Моја борба”): “Ако једном народу уништите споменике, тог народа неће бити ту у другом колену”. Албанци од 1999. године на Косову и Метохији систематски уништавају српске цркве, манастире, српска гробља и споменике на њима, споменике српских историјских личности, спомен плоче и друга обележја, спомен чесме … Према још непотпуним подацима Рашко-призренске епархије и ОЕБС-а из 2011. године, од доласка међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, половином 1999. године до краја 2011., Албанци су уништили и поломили 270 српских гробаља, више од 9.750 споменика – што је до сада незабележени вандализам у Европи. Са најновијим јануарским уништењем споменика на српским гробљима, број срушених и уништених споменика премашио је цифру од 10.000. На површини од 8.000 км квадратних, од укупне површине Косова и Метохије – 10.886 квадратних километара, данас нема ниједног читавог српског гробља. У Метохији су остала читава само два српска гробља: у Црколезу у општини Исток и селу Бање у општини Србица, док на централном Косову нема ниједног очуваног српског гробља. На српским гробљима у потпуности је уништено и 90 капела, а преостала српска гробља се и данас несметано затиру, уништавају, преоравају и претварају у депоније. У историји цивилизације, у Европи, такво дивљаштво и вандализам једног народа над мртвима нигде није забележен. Албанска суровост према мртвима постаје још већа када се зна да су поједина гробља, после уништења споменика на њима, минирали – као оно у Старом Грацком код Липљана на коме је сахрањено и 14 српских жетеоца које су убили албански терористи на њиви, јула 1999. године. На више од 60 гробаља апсолутно нема ниједног споменика са којег нису поломљене или однете ограде. КФОР је на многим оградама српских гробаља постављао бодљикаву жицу, али ни то није спречило вандале да руше и уништавају споменике. Бодљикавом жицом ограђено је и велико српско гробље у јужном делу Косовске Митровице, али то ништа није помогло да се спречи уништење 800 споменика на њему. Више од 800 споменика поломљено је и уништено на српском гробљу у Приштини.
Нечувени вандализам
На митровичком српском гробљу у јужном, албанском, делу града Срби не сахрањују умрле од јуна 1999. године због безбедности. Пре неку годину, УНМИК је дао Албанцима новац да очисте српско гробље, а они су ту акцију спровели тако што су уништавали крстове на споменицима и ломили слике умрлих. Европа је присутна на Космету, али нажалост не предузима ништа да спречи затирање српских гробаља и српских светиња. Чак се нико не оглашава да осуди овакво дивљаштво и вандализам – каже митровички парох ставрофор Милија Арсовић. На приштинском српском гробљу уништено је и поломљено више од 800 споменика, а полиција УНМИК-а је у августу 2004. године саопштила да је само једне ноћи у овом месецу на гробљу поломљено 70 споменика и надгробних плоча. На српском гробљу у Косовом Пољу поломљене су све бисте, а са споменика су однете и плоче. Око 10. јануара 2013. године, на једном од два српска гробља у Косовом Пољу уништено је 56 споменика. Поред уништења споменика, албански вандали редовно испољавају нечувено дивљаштво и примитивизам на гробљима и мртвима. Затекли смо више пута на гробљу кућице за псе и кости животиња – вероватно да понизе мртве. Сви су у међународној заједници на Косову и Метохији упознати са овим дивљаштвом Албанаца. Сви они то осуђују, али треба стати на пут тим неделима – каже свештеник из Косова Поља јереј Никола Драгићевић.
Лингвоцид
Српско гробље у Белом Пољу код Пећи наочиглед међународних мировњака претворено је у сметлиште, док је оно на периферији Ђаковице – на коме је сахрањено и неколико француских војника из Првог светског рата – претворено у депонију, и сада нема ниједног детаља који би говорио да је ту било гробље. Према речима приштинског пароха оца Мирослава, на гробљима на централном Косову и Метохији албански вандали су отварали гробнице и из многих растурили посмртне остатке. То је и разлог што има све већи број случајева да Срби ископавају посмртне остатке својих најближих и поново их сахрањују негде у Србији, тамо где су потомци нашли нови завичај. До сада се нико није бавио материјалном штетом произашлом уништењем споменика на српским гробљима на Косову и Метохији и другим објектима на њима. У сваком случају материјална штета је већа од пет милиона евра, када се узме у обзир да, у просеку, један споменик кошта 500 евра. А енормна материјална штета је и на уништеним оградама, капелама и свим другим на гробљима.
Албанци данас преко српских гробаља праве путеве, претварају их у депоније, пашњаке и утрине, па и њиве, а од споменика често праве стазе, па и ограде око кућа. Уништене записе, натписе, рукописе, свештене књиге и читаве библиотеке тешко је да ћемо икада избројати и надокнадити. Део тог ненадокнадивог јесу уништени споменици и споменички натписи на гробљима широм Косова и Метохије. Уништавањем надгробних белега Срба на гробљима, Албанци не само да чине непојмљив грех према мртвима, родбини и пријатељима умрлих, већ затиру непроцењено богатство камене орнаментике и симболике и, ништа мање, језичко наслеђе. Споменички натписи представљају спонтано и колективно подхрањену језичку грађу која пружа обиље података важних за изучавање појединих питања језика, антропонимије, дијалектских и других специфичности – каже лингвисткиња проф. Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Митра Рељић.
Извор: Фонд Слободан ЈовановићKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.