У Ливну покатоличавају Србе

Његово преосвештенство владика бихаћко петровачки Атанасије изјавио је да има информације да је у ливањском крају у току покатоличавање преосталих Срба. „Чујем да се деца рођена у последње време тамо већ другачије зову, неким именима, која нису имали њихови преци. За то сам у дилеми да ли је добро остати“, рекао је Атанасије.

28.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Ливну покатоличавају Србе Његово преосвештенство владика бихаћко петровачки Атанасије изјавио је да има информације да је у ливањском крају у току покатоличавање преосталих Срба.
Говорећи у Београду на Округлом столу „Српска културна и духовна баштина у Ливну, настанак, стање и заштита“, владика Атанасије најавио је да ће ускоро посетити Ливно и сам се уверити како живе вјерници и у каквом су стању православне богомоље.
Он је рекао да је можда боље да се Срби „изместе“, него да постану оно што нису.
„Жао ми је што сам то сазнао. Чујем да се деца рођена у последње време тамо већ другачије зову, неким именима, која нису имали њихови преци. За то сам у дилеми да ли је добро остати“, рекао је Атанасије.
Он је навео да у Ливну више готово да нема православних Срба, али да ту и даље живе Срби, али они који су се давно „преправили“ и „отуђили“ од своје вере.
„Уколико преостали Срби отуђе свој идентитет, десиће се са њима оно што се десило њиховиим претходницима, који су дозволили да се удаље од свог биолошког материјала. Неће више бити православци“, упозорио је владика Атанасије.
Академик Василије Крестић рекао је да су ливањски Срби и Удружење „Огњена Марија Ливањска“ сазвали скуп у Београду да упозоре да су корени мржње Хрвата према Србима, који су учинили да Ливно остане без српског становништва, стари вековима и да су живи и данас.
„Да Хрватска тренутно нема те кочнице као што је ЕУ, она би била још безобзирнија према Србима. Она своју државотворну идеју од самих почетака гради на српским жртвама“, оценио је Крестић.
Заменик министра за избегла и расељена лица Републике Српске Драго Вулета рекао је да је тренутна безбедносна ситуација у ливањском крају на задовољавајућем нивоу, али да и најмањи инцидент оживљава страх у људима да би могле да им се десе „ружне ствари из прошлости“.
Управо то је, како каже, условило готово занемарљив повратак ливањских Срба на своја прератна огњишта. Ипак, Вулета се нада да ће ствари кренути да се мењају, те да ће се вратити неке од 105 породица из Ливањског поља и обновити своје домове уз помоћ пројекта Савета Европе.
„У исто време очекује да се у оквиру Регионалног пројекта повратка у Ливно из Србије врати 189 породица, јер су аплицирале за обнову имовине“, додао је Вулета.
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.