Црногорски МУП бира парохе СПЦ!

Свештеницима СПЦ у Пљевљима поново прети протеривање. МУП Црне Горе одбио да им изда боравишне дозволе, наводећи да Српска православна црква, наводно, није регистрована у тој држави.

03.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Црногорски МУП бира парохе СПЦ!Свештеницима СПЦ у Пљевљима поново прети протеривање. МУП Црне Горе одбио да им изда боравишне дозволе, наводећи да Српска православна црква, наводно, није регистрована у тој држави.
Министарство унутрашњих послова Црне Горе одбило је да петорици свештеника Српске православне цркве (СПЦ) у Пљевљима изда дозволе за боравак на црногорској територији, због чега им поново прети протеривање из државе.
МУП Црне Горе је, како преносе подгорички медији, одбио да свештеницима Боривоју Пантићу, Огњену Перковићу, Николи Олићу, Милану Стоиљковићу и архимандриту Леониду изда боравишне дозволе.
Као разлог одбијања њиховог захтева за боравак у Црној Гори, МУП је навео то што Српска православна црква, наводно, није званично регистрована у тој држави.
У Пљевљима, изузев поменутих свештеника, који су родом из Србије и Републике Српске, других православних свештеника нема, због чега би тај град могао остати без служења литургија.
МУП је почетком прошле године, такође, одбио да продужи боравишну дозволу пљеваљским свештеницима и запретио им депортацијом, али је тада, након протеста грађана, искоришћен ванредни правни лек, односно покренут је управни поступак који још траје.
Црногорски МУП је сада поново остао при ставу да СПЦ мора да се региструје у тој држави, како би њени свештеници, који немају црногорско држављанство, могли да добију дозволу за боравак у Црној Гори.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одбацио је раније могућност регистровања те верске заједнице на начин како то тражи црногорска власт, оцењујући да је реч о прогону канонске Православне цркве у Црној Гори.
Амфилохије је рекао да се злонамерно и погрешно тумачи Закон о верским заједницама из 1977. године и тражи регистрација СПЦ у Црној Гори, иако је она на том простору присутна вековима.
Извор: РТСKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.