Чуда Ксеније Петроградскe - коме она помаже?

Блажена Ксенија је једна од најпоштованијих светитељки у Русији. Приче о чудима која су испунила живот свете Ксеније Петроградскe брижљиво су чуване у народу, преносиле су се из уста на уста и с колена на колено и непрестано су се умножавале, јер је помоћ ове светитељке у животу најобичнијих људи учинила да молитве не престају ни после њене смрти. За многе је и сада света Ксенија помоћница и брза заступница у ситуацијама када је помоћ потребна. Којим се чудима прославила блажена Ксенија? Какав је био њен живот?

06.02.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 3

Животни пут многих подвижника пратиле су чудесне и натприродне појаве. Видевши их, народ је говорио: овај човек је, по свему судећи, светац, јер лечи, пророкује и самим својим присуством доноси утеху људима. Сами светитељи никада нису тражили да чине чуда, нису их „тражили“ у свом животу, а понекад су, напротив, тражили од Господа да их лиши овог дара. Пошто се вест о чудима одмах разнесе по народу, гомиле људи почну да долазе к светитељу, а подвижник изненада открије око себе светску галаму, иако се управо тога клонио свом душом. Стога су се многи светитељи – а, можда, и блажена Ксенија – односили према чудима која су се збивала по њиховим молитвама и Божијој вољи, пре, као према „крсту“ који је требало носити. И наравно, све чудесне појаве су они створили уз помоћ Божију само из љубави и искључиво у жељи да помогну страдалнику или га упуте на прави Пут.

Блажена Света Ксенија је била једна од светитељки које су се у народу прославиле својом проницљивошћу, иако је то био само један и далеко од најважнијег дела њеног духовног пута – већ само последица.  Блажена Ксенија је помагала сиромашне, несрећне. Помогла је да пронађе породицу, сачува кров над главом, изгради храмове. И све је то урадила, трудећи се да остане непозната.

Главно чудо Ксеније из Петрограда

Главним чудом Ксеније Петроградске, вероватно, не треба сматрати дар видовитости, који је стекла својим светим животом, већ сам начин живота који је одабрала – у виду безумља.

Ако укратко опишем подвиг безумља, онда је ово спољашња имитација лудака. Лако је бити луд ако си луд, лако је бити само делимично луд у неким одређеним данима или у кратком временском периоду. Али прави подвиг – и зато је подвиг – правити се лудаком целог живота до смрти: постати просјак, бескућник, згажен, зими и лети у истој одећи, бити чудан, исмејан...

Овај пут се бира да би се победила гордост и постигло унутрашње смирење: мир у души – без обзира на све околности, у условима потпуног лишавања свега материјалног.

Овакво безумље је немогуће без љубави према Богу, Божијег благослова човеку и таквог настројења његове душе, да Христос заиста буде једина вредност и нада за њега, а љубав према Христу буде већа од сваке потребе коју човек може да искуси, и шира од било каквих искушења које човек може да поднесе.

После изненадне смрти свог мужа, пуковник и дворска певачица, Ксенија из Петровграда, још као млада жена, дала је сав новац, обучена у одећу свог мужа, почела да се зове његовим именом и рекла свима да је Ксенија умрла. И почела је да живи јуродиво.

(Мора се рећи да подвиг безумља не даје никакве „гаранције“ да ћете бити сматрани подвижником. Са вероватноћом од 99% биће управо супротно. Бићете исмевани и избегавани – као што и ми ми се сада изнутра смејемо свим просјацима и избегавамо их.

Позната је прича о једном светом јуродиву у 20. веку, старцу Костасу, који је живео у грчком манастиру на Атосу, али су га чак и манастирска братија сматрала лудим и због тога су га послали на психијатрију, где му се губи траг. Само неколико стараца, као на пример, монах Пајсије Светогорац, видели су и схватили да је Костас био свети човек, и ту причу испричали као пример како се судбина једног светог јуродивог заправо може неочекивано окренути).

Чуда Ксеније Петроградске

Постоје сви разлози да се верује да је било много чуда која су пратила живот Ксеније Петроградскe - пошто је више него довољно познатих случајева са њеним пророчанствима. Била је позната по дару проницљивости, па се однос према њој међу грађанима постепено мењао - од одбијања до општег поштовања током њеног живота.

Ево, на пример, прича сачуваних предањем:

Света Ксенија и чудо са женом без деце

Блажена Ксенија имала је познаницу Параскеву, жену без деце. Једном јој је Ксенија рекла да иде на Смоленско гробље, јер јој је тамо „Бог послао сина“. И тако се догодило.

Када је Параскева дошла на гробље, испоставило се да се догодила несрећа: колица су ударила трудну жену. Рањена на истом месту несреће родила је дечака и умрла. Дете је остало код Параскеве.

Помогла је девојци да се уда

Блажена Ксенија је рекла и другој својој пријатељици, девојци од 17 година, да иде на гробље, додајући наизглед неразумљиве речи да „њен муж тамо сахрањује своју жену“.

Све је тако испало. На Смоленском гробљу, младић је сахранио своју жену. Затим је изгубио свест и пао право у загрљај или самој девојци, или члановима њене породице. Годину дана касније било је венчање.

Ксенија Петроградска и пророчанства о смрти

Наравно, предања о неким од чудесних пророчанстава светаца „привлаче” многе. Када је човек познат по некој врсти дара, онда се овом дару почиње приписивати чак и уобичајени стицај околности или природан ток догађаја.

Ипак, легенде су преживеле када је блажена Ксенија Петроградска чудесно предвидела смрт одређених људи - као да је унапред знала за то...

Тако је било, на пример, са смрћу царице Јелисавете. Уочи овог дана, Ксенија из Петербурга шетала је градом и гласно викала: „Пеците палачинке! Ускоро ће цела Русија пећи палачинке“ (мисли се на руску традицију када се палачинке пеку не само на Масленицу пред Велики пост, већ и на сахранама).

Или, на пример, када је изашла из куће трговца Крапивине, изустила је: „Зелена коприва, али ће ускоро увенути. И тако се догодило: чинило се да се апсолутно здрав власник куће убрзо разболео и умро.

Ксенија Петроградска и пожари

Постоје случајеви када је светитељка упозоравала људе на пожаре - али не само упозоравала, већ је својим молитвама помагала да се отарасе ватре. У акатисту светој Ксенији помиње се такав случај:

Блажена Ксенија Петроградска приђе непознатој жени, даде јој новчић и рече: „Узми. Угасите!" Збуњена жена, враћајући се у своју улицу, видела је да јој је кућа захваћена пламеном. Али чим је дотрчала до куће, држећи новчић у руци, ватра се угасила...

Сва та чуда одмах се прочуше, и блажена старица за живота поче да се поштује као света.

Говорили су да се ноћу до зоре моли на отвореном пољу. Причали су како је она, такође под окриљем мрака, да нико не види, носила камење на градилиште храма на Смоленском гробљу: да помогне градитељима.

Чуда Свете Ксеније после њене смрти

Нећемо их наводити у овом тексту, али на мрежи можете пронаћи стотине прича о томе како се после молитве блаженој Ксенији – посебно у капели у њену част на Смоленском гробљу – породични живот побољшао, или повукла се неизлечива болест или су се ствари средиле...

Ксенија из Петрограда: коме она помаже?

Молитве светих за нас су један од најчудеснијих, најпродорнијих и најскривенијих аспеката црквеног живота. Њихово заступништво за нас — у невољама, тугама и пустоши — диван је дар и доказ како је љубав према Христу у стању да веже људе не само на великим даљинама, већ и кроз време — годинама, деценијама и вековима.

Светима није потребно наше поштовање, али им треба да наш свет буде бољи, и да Христос живи у њему и у сваком од нас и да Га не гонимо. Они желе да свака душа, јака или слаба, има утеху и, што је најважније, вечни живот.

И Света Ксенија Петроградска је помагала и помаже људима чинећи чуда у име Господње, и која проистичу од Њега самог и – само Њега ради. Чуда и помоћ светитеља често се могу појавити да би човек поверовао у неизмерну моћ духовног живота и његово сопствено спасење.

А најбоља захвалност светима за њихову помоћ може бити не толико поштовање самих светих (или још горе, њих самих уместо Бога), већ исправан духовни, црквени и свакодневни живот, где је љубав, смирење, јака радост и нада у Промисао на првом месту.

Света блажена мати Ксенија, моли Бога за нас!

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: kseniyapeterburgskaya.ruKomentari (3)

08.03.2022.

Vesna

Sveta Ksenia, Daj mi zivota i zdravlja da svoju decu izvesem na put. Cuvaj mi decu i cuvaj mi porodicu.

Коментариши

10.02.2022.

Dragana Stojanović

Sveta Ksenija pomozite mi da moj unuk tečno progovoriti i da se. Vrati sreća uporodicu pomozi mi da ja ozdravim ida se vrati novac u kuću

Коментариши

08.02.2022.

Divna

Sveta Ksenije, hvala Ti. Pomozi mi da pobedim sve prepreke u životu. I budem zdrava. Ljubavi mi daj. Krov nad glavom. I život večni.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.