Један је Бог

Један је Бог, Отац Логоса Живога, један је Господ, Једини од Јединога, Бог од Бога, Један је Дух Свети који има биће од Оца и јављен је људима преко Сина, Свети Извор, Светиња која даје освећење; у Њему обелодањује Себе Бог Отац који је над свим и у свему и Бог Син који је кроза све.

29.03.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

По наређењу Божје Матере свети Григорије Свети Григорије Неокесаријски би научен од светог Јована Богослова, за кратко време, великим Божјим тајнама, и поцрпе Божанствено знање из неисцрпиве дубине премудрости. Речи откривења, речене Јованом Богословом, беху ове:

Један је Бог, Отац Логоса Живога, Премудрости Ипостасне, Силе и Обличја Вечнога, Савршени Родитељ Савршенога, Отац Сина Јединороднога. Један је Господ, Једини од Јединога, Бог од Бога, Изображење и Слика Божанства, Логос делатни, Премудрост која обухвата састав свега постојећег, и Стваралачка Сила свеколике твари, Истинити Син Истинитога Оца: Невидљиви Невидљивога, Нетрулежни Нетрулежнога, Бесмртни Бесмртнога, Вечни Вечнога. Један је Дух Свети који има биће од Оца и јављен је људима преко Сина, Савршена Слика Савршенога Сина, Живот, Узрок свега живога, Свети Извор, Светиња која даје освећење; у Њему обелодањује Себе Бог Отац који је над свим и у свему и Бог Син који је кроза све. Тројица Савршена, која се славом, вечношћу и Царством не раздељује, нити отуђује. У Тројице дакле нити је што створено или робовско нити придодато као да раније није постојало него је доцније придошло: јер нити кад Син недостајаше Оцу, нити Сину Дух, нити порасте Јединица у Двојицу, и Двојица у Тројицу, него је непроменљива и неизменљива вечито иста Тројица".

Из житија светог Григорија Неокесаријског