Злоупотреба технологија и чиме се бранити

Пут човеков у грех започиње преко чула. Одатле кроз мисли, речи и дела налази свој крајњи циљ – обарање човека у бешчашће и погибао. И то је од искони тако. Данас, пак, уз помоћ савремене дигиталне технологије, превара чула достигла је савршенство тако да човек више нема начина да препозна а је истина а шта лаж и подвала. Чини се да је од тога немогуће одбранити се, али...

11.07.2018. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Зове ме, прије неки дан, један мој пријатељ, а на јужним странама и комшија. О овоме што слиједи, а што њега дубоко узнемирава, разговарали смо, надуго и нашироко, а позвао ме је да ме замоли да његова раздирања, као упозорење и опомену, раширим; да људи знају шта нас чека. Пошто је он врсан стручњак, и зна одлично о чему говори, ја сам му препоручио да своју муку на папир преточи. Своја размишљања мој пријатељ је насловио: ”Заокруживање ђавоље работе”. Ријеч је о модерним технологијама које доводе у питање све што себи и једни о другима знамо.

Вели он: ”Да би се човјек преварио неопходно је преварити сва његова чула од којих су најважнија вид и слух. Не кажемо случајно: видјео сам рођеним очима, или: лично сам чуо. То је за нас главни доказ провјерених чињеница после којих не треба преиспитивати ствар о којој се ради. Напори у овоме смјеру већ трају прилично дуго, с тим што је константно недостајао понеки дио да би посао био комплетан. Рецимо могло се стати на крај лоповлуку слиједећи ток новца и доћи до починиоца. Тај проблем је Bitcoin ријешио и новац сада може да кружи а да се не зна од кога долази и коме иде.

Са сликом и видеом, већ неко вријеме, могло се манипулисати до перфекције, али је имитација људског гласа и синтеза говора увијек звучала вјештачки и роботизовано.

Модерним развојем технологије, слагалица се сада коначно сложила. Одавно смо свједоци да је могуће накалемити нечије лице на другу особу и приказати ту особу да ради нешто што, де факто, нема везе са њом. Са савременим холивудским графичким ефектима свашта се постиже. Гледате, на примјер, филм и пред вашим очима се Лос Анђелес руши до темеља. Тиме је вид преварен.

Google је недавно демонстрирао технологију где је преузео фреквенцију гласа жене и додао такозвану ”вештачку интелигенцију” у свој Google Assistant и приказао заказивање третмана у фризерској радњи. Жена, са друге стране жице, није могла препознати робота и заказала јој је састанак. Наравно, ни публика којој је Google то показао, није могла разликовати робота по гласу од праве жене, и то је пропраћено јаким аплаузом. Види се да је и слух могуће преварити.

Уз поменути Bitcoin треба имати у виду и друге технолошке смицалице, као на примјер, системе за анонимно прикупљање новца, даљинско управљање камерама на компјутерима и телефонима без знања њихових власника, социјалне мреже где се прикупљају информације о навикама и везама људи, разни вируси за скупљање података са компјутера о њиховим власницима, итд. Дошло је вријеме да се ни ушима ни очима неће моћи вјеровати.

Неки потпуно реални сценарији могу изгледати овако: Уколико се жели разорити нечија веза, лако је креирати тонски запис где једно од њих прича ствари преко којих оно друго не може прећи. Или: скину слику са Facebook-а неке дјевојке и накалеме је на порно глумицу и пошаљу емаил тражећи новац са уцјеном да ће послати њеним пријатељима и родитељима. Већ су се дешавала самоубиства због таквих ствари.

Може се замислити ниво последица на живот и каријеру младих људи, изложених оваквим и сличним сценаријима и уцјенама.

Замислите овај стравични сценарио: Не дај, Боже, направи се видео председника САД који објављује рат Русији и прикаже се бомбардовање Москве. (Горе је примјер филмског разарања Лос Анђелеса.) Да ли ће руски војник негде на Камчатки чекати да му јаве из Москве да не пуца? Модерни Армагедон је могуће изазвати оваквим манипулацијама. Наравно, ово је екстреман сценарио, а много је вјероватнија шира употреба блажих варијанти. Остаје да се више не може вјеровати ни својим сопственим очима и ушима.

До сада су постојали начини одбране и заштите људи од сличних пракси на интернету; сада то више није могуће. Полицијске структуре, које би и имале жељу да се боре против злоупотребе ових технологија, то више не могу јер је злоупотребе превише.

Човјек мора бити збуњен пред чињеницом да утврђивање истине и њено раздвајање од лажи биће потпуно немогуће. Са тако смушеним и збуњеним људима се може лако управљати и манипулисати на масовном али, сада, и на индивидуалном нивоу.” Ето, тако слови мој пријатељ.

На његова страховања, Господ одговара утјехом коју сваке службе Божије чујемо у цркви, да смо блажени када нас, због њега, срамоте и прогоне и лажући говоре против нас свакојаке рђаве ријечи. (Мт. 5, 11) Страдалницима је ово блаженство било јасно. Долази, као што видимо, вријеме кад ће се и наша вјера провјеравати и калити на овом питању. Светитељи, животима својим, показали су како се то чини.

Из Пролога светог Владике Николаја, између многих, издвојио сам два, упечатљива, примјера.

”У време патријарха Јована Милостивог појави се неки млади инок, Виталије, који чим дође састави списак свих развратница у Александрији. Подвиг овога инока беше изузетан и јединствен. Преко дана он се наимаше да ради најтеже послове, а ноћу је одлазио у блудне домове, давао зарађени новац каквој развратници и с њом се затварао у собу на целу ноћ. Чим би се затворили, би умолио жену, да она легне и спава, а он би у углу собе проводио целу ноћ у молитви Богу за ту грешницу. Тако би сачувао грешницу да не греши бар једне ноћи. Друге ноћи ишао би код друге, треће код треће, и тако редом док не би изређао све, па се поново враћао код оне с којом је почео.

По његовим саветима многе су се грешнице оставиле свога прљавог заната, те једне су се удале, друге пошле у манастир, треће кренуле на поштен рад и зараду.

Свим тим женама забрањивао је Виталије да објављују због чега он долази код њих. Због овога постане Виталије саблазан за сву Александрију. Људи су га на улици ружили, пљували, па и тукли. Но он је све стрпљиво сносио, јављајући своју добродетељ Богу а кријући је од људи. Када он умре, тада се дозна све о њему. Попљуван од људи он је био и остао прослављен од свевидећег Бога.”

Тешко је рећи чији је подвиг већи, његов или Преподобне Теодоре. ”Наговорена неком врачаром она учини тежак грех. И одмах је поче савест љуто гристи. Ошиша се и обуче у мушко одело, па ступи у мушки манастир Октодекат под мушким именом – Теодор. Њен труд, пост, бдење, понизност и плачно покајање задивили су сву братију. Оклеветана од неке блудне девице, као да је с њом затруднела, Теодора се није хтела правдати сматрајући ту клевету као казну Божју за свој ранији грех. Изгнана из манастира она седам година проведе пребијајући се по шуми и пустињи, и још уз то негујући дете оне блуднице. После седам година прими је игуман у манастир, где проживе још две године, па се упокоји у Господу. Тек тада познаше монаси, да је то била жена; а игуману се јави ангел и објасни му све.”

”Трпљењем спасавајте душе своје”, (Лк. 21, 19) вели нам Господ. Ево одговора како нам је чинити и како се бранити.

Протојереј-ставрофор Василије Томић
Извор: vasilijeprotatomic.com 
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.