Између вере и религијског шарлатанства

Кроз сву историје Цркве било је многи оних који су користили чуда на начин који најблаже речено, ствара конфузију. Неретко су ове интерпретације чуда и будућих догађаја коришћене за стицање финансијске користи преко штампања књига или наступима у телевизијским програмима. Најкоришћенија тема ових злоупотреба је Други Христов долазак.

11.03.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Последњих неколико година, дошло је до експлозије конфузних пророчанства, које проузрокују широку забринутост, користећи религиозност великог броја људи на своју корист. Религиозност која се распламсала кроз чуда и кроз необјашњиве догађаје. Пре него што продужим желим да објасним мој став. Немојте мислити да одбијам да верујем у милост Божју која се испољава у животима људи на разне начине. Јер и наш Христос каже: "Оном који верује ништа није немогуће" (Мк. 9:23), како могу да сумњам у то када и зрно вере може да помери планине. Наравно да је Богу све могуће.

Ипак, много пута се догађало да Божју милост људи користе како они желе и тако одводе друге на погрешан пут. Тако да није чудо што Христос у Јеванђељу назива неке људе поквареним и неверним. На поквареност се мисли када људи користе милост Божју за себе, када и како пожеле.

Такође верујем да у последњих 2000 година историје Цркве, многи користе чуда на начин који ствара конфузију. 1980. године постојали су "православни просветитељи" који су баш ово радили, али су временом нестали. Ова "побожна група" се фокусирала на одређена чуда и на дар познавања језика па су "преносили реч Божју" неписменим брбљањем. Оно што се тада могло чути не можете ни да замислите. Наравно, они су све то радили под окриљем православног идентитета, због чега су се некада према њима понашали толерантно у парохијама, али су се углавном скупљали у приватним кућама.

Ту се створило мишљење о скором Другом Доласку, које је толико детаљно припремано да су многи одлазили кући да се спреме за Други Долазак на исти начин на који дочекују свештеника када им свети водицу. Многи сматрају да ће Константинопољ бити враћен Грцима пре другог доласка и да ће се Света Литургија служити у Агији Софији што су многи до сада пробали али су били заустављени на граници. Касније је Други Долазак коришћен за финансијску корист у књигама и у телевизијским програмима. У једном од програма филмска звезда је носила мантију и предвиђала Други Долазак више пута, али неуспешно.

Данас је Свети Старац Пајсије у "моди", понављам Свети, јер сам двапут посетио Његов Манастир и на коленима му се молио да се моли Богу за мене. Зар није неправедно да се духовне поуке Старца издају у магазинима који се продају уз ЦД-е неких певача који лају као пси, док нас Свети Старац са небеса посматра како користимо Његово богатство.

У блиској прошлости, супермаркети су били испражњени јер су људи поверовали лажним пророчанствима о рату. Храна коју су купили се распала јер су је куповали у великим количинама. Све то у време када влада велика криза и када људи чекају у редовима испред цркве за тањир супе.

Нажалост, неки покушавају да промене непроменљиву реч Божју која каже: "О том дану и часу нико не зна, чак ни Анђели, па ни Син, већ само Отац" (Мк.13:32). Све ово се дешава да направи конфузију међу верницима од стране неверника. Овај морбидни феномен мора нестати. Милостивог Бога не треба присиљавати да чини чуда. Такође, вера не треба да буде заснована само на чудима. Вера се појачава кроз присуство Божје у животима људи. Можда је најбољи начин да свему овоме приступимо онако како је написано у Јеванђељу када је један човек био упитан да ли верује у Христа, а он одговорио: "Верујем Господе! Помози мом неверју!" (Мк.9:24)

Маркианис Протонотариос
Извор: manastir-lepavina.org



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.