Како сам изопшен из Цркве

Мислећи да је све у животу забава и хумор, да је сасвим свеједно да ли хвале или куде, вређају или величају, исмејавају или поштују, људи пречесто губе оријентацију не водећи рачуна о својим речима и поступцима. Много пута последице се или не виде или дођу довољно ''касно'' да се не схвати узрок који је до њих довео. Ипак, дешава се да последице не чекају дуго. Стигну скоро истог тренутка. Тако је било и у случају новинара Кирјакоса Мицотакиса који је лице Пресвете Богородице ''претворио'' у лице пацова.

03.07.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Велику буру изазвало је изопштење из Цркве премијера Грчке Кирјакоса Митсотакиса, министарке просвете и вера г-ђе Керамеос и заменика министра Цивилне заштите г. Хардаљаса. Сами чин Великог Изопштења, Митрополит Калавријски Амвросије изговарао је пред иконом Пресвете Богородице Фанеромени у Саборном храму у Егију у недељу, 17. маја 2020. Било је више него потресно. Шта год о овоме мислили, не може а да вам не прође кроз главу: „Страшно је пасти у руке Бога живога.“ (Јеврејима, 10.31) Вест је муњевито стигла на све телевизијске канале и друштвене мреже а преведена је и на српски.

Пре неки дан, у емисији „Happy Day“ на грчкој ΤВ Алфа опет је било речи о томе. Учесник у емисији био је познати новинар Τв Алфа Димос Верикиос који је такође био изопштен из Цркве. Како каже, чим је чуо ову вест, рекао је у себи „Добро дошли у клуб!“ и одлучио да проговори о свом личном искуству и како каже, правој голготи кроз коју је прошао.

Дакле, Димос Верикиос сведочио је уживо у емисији како је све почело. Неколико дана после Велике Госпојине 2018. (у Грчкој се слави по новом календару, 15. августа), Верикиос је на свом Твитер налогу коментарисао изјаве неких чланова парламента у вези са стравичним последицама катастрофалног пожара у Матију. Испод коментара поставио је оскрнављену икону Пресвете Богородице са Христом. Ликове је фотомонтажом заменио пацовским!!! Текст који је написао готово да нико није ни прочитао, али су сви видели оскрнављену икону и веома бурно реаговали. Међутим, реакција није била ни изблиза као она у Паризу због карикатуре у листу Шарли Ебдо. Људи су се згражавали и то је то. Било па прошло. А било је лето, плаже и море, ко ће још да се бави испадима неког новинара.

Али, није баш тако. Огласио се Мирополит Калавритски Амвросије. Написао је подугачку посланицу са објашњењем и на крају изопштио Димоса Верикиоса из Цркве. Многи су ово озбиљно схватили, други се смејали, чак осуђивали митрополита, говорећи да он баш и није сав свој.

Међутим, убрзо почиње лична драма Димоса Верикиоса, његовим одласком у болницу, на хитну операцију. Већ после прве операције схватио је да су његови здравствени проблеми у вези са изопштењем из Цркве и како сам каже, проклетством које је на њега бацио владика Амвросије.

По сопственим речима, ишао је из једног болничког кревета у други, из операције у операцију, укупно четири. У очајању и паници почео је да се обраћа разним митрополитима за помоћ. Мислио је да неће преживети. Каже да не зна коме се све од црквених архијереја није обратио. Напослетку, дошао му је у посету Митрополит Пирејски Серафим и посаветовао га. Тако је Димос Верикиос написао Светом Синоду Грчке Цркве писмо покајања у коме је изнео све што му је на души и скрушено тражио опроштај.

Свети Синод му је у свом одговору нагласио да је начинио огроман грех богохулним скрнављењем иконе Пречистог лика Пресвете Богородице, али да је Црква кроз своју дугу историју увек показивала љубав и дуготрпљење, па је прихватила и покајање Димоса Верикиоса.

Ова јавна исповест изненадила је све у студију. Чак се и увек насмејана и лепа водитељка Стаматина Цимцили уозбиљила и све пажљиво слушала па је емисија добила озбиљан тон иако спада у ред оних површних и распеваних, за добро јутро.

Господин Верикиос је још додао да је страшна ствар што се то, како каже, проклетство изазвано чином изопштења, преноси и на блиске људе, наводећи доктора који га је лечио и који је у то време такође имао тешка искушења. Закључио је да није баш свеједно да те један архиереј изопшти из Цркве и прокуне и да би требало да се премијер, министарка и министар добро замисле над овим чином.

Извор: cudo.rs



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.