Божији план

Ми нисмо створени да бисмо живели бесмислене и бесциљне животе, али неки пут сами узрокујемо да осећамо како је наш живот промашен. То је због тога што се понашамо као да смо власници свога живота а његови управитељи. То је стога што живимо свој живот као да Бог не постоји и што смо у сталној побуни против Њега.

15.06.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Божији план за наш живот никако није да осећамо да живимо бесциљно и без смисла. Ипак, много пута ми сами узрокујемо да свој живот доживљавамо на тако негативан начин, јер се својевољно удаљимо од Бога и Његових благослова за наш живот. Тиме допуштамо злу да нас подстакне да сумњамо у апсолутну власт Бога над нашим животом и животом уопште. Заједно са тим долази осећај да смо ми власници свог живота, да Богу не дугујемо послушност и почињемо живети као да Бог и не постоји. Ипак, ми смо постављени у овај живот као управници, а не као власници. Кад почнемо да се понашамо као власници, онда навлачимо превелики терет на своја рамена и плаћамо високу цену.

Кад год допустиш злу да те подстакне да сумњаш у апсолутну власт Бога над твојим животом и животом уопште, умањује се и заштита коју добијаш од Бога. То је разлог што многи хришћани не живе животе какве би могли и какве им је Бог наменио. Ми нисмо створени да бисмо живели бесмислене и бесциљне животе, али неки пут сами узрокујемо да осећамо како је наш живот промашен.

Бог ти је дао одговорност да будеш управитељ у Његовом свету. Кад год покушавамо да одбацимо нашу улогу управитеља у Божијем свету и почињемо да се понашамо као да смо власници, ми навлачимо страховито много проблема на свој живот.

У првобитном рају, сатана је узроковао сумњу у апсолутну Божију власт у Његовом Царству и идеју да су људи богови и могу бити власници Божијег Царстава, а не управитељи. Ђаволска стратегија је откривена у Књизи Постања тј. 1. књизи Мојсијевој 3. глава, 5. стих, где змија говори Еви; ”Него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати што је добро што ли зло.”

Сатана покушава да превари Еву тако да помисли да је Бог љубоморан на могућност да људи постану богови. Али сатана добро зна да нико не може бити као Бог. Како то зна? Зато што је сам сатана пробао бити као Бог, па је заувек збачен са небеса. Сатана покушава да Еви прода исту лажу у коју је својевремено сам поверовао и  платио је врло високу цену за то.

Бог те је створио због Његове славе. Сваки пут када покушаваш да славу исказујеш себи, уместо Богу, почињеш да живиш изван смисла и циља за који си створен.

Ако си некада изнајмљивао и поседовао стан, онда добро знаш разлику. Када изнајмљујеш, онда власник води рачуна о одржавању и поправци стана. Када ти постанеш власник, онда сам мораш да се бринеш о поправкама и одржавању. Многобројне одговорности се појављују када постанеш власник.

Тако је и у животу. Ако хоћеш да будеш апсолутни господар свог живота, да живиш тако као да Бог нема никакву власт над тобом и као да Му не дугујеш ни мало послушности, Бог ће одговорити: ”Ти хоћеш да владаш над својим животом? У реду! Кад се нешто поремети и поквари, онда сам и поправљај.”

Највећи грех који човек може учинити је када живи независно од Бога, тако као да Бог не постоји. То је оно што сатана и хоће од тебе  – да постанеш као он, у сталној побуни против Бога.

Оно што је Бог наменио за тебе је да верно управљаш оним што ти је Он дао у руке и над животом у који те је сместио, са пажњом према Њему као апсолутном власнику целог твог живљења и свега створеног.

Извор: svetatrojica.wordpress.com  



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.