Ко је сиромашан духом?

Сиромашан је духом човек који осећа да ни једна његова мисао, осећање, дело, не могу ни живети ни успети, већ морају издахнути и нестати, ако се не хране Богом...

14.11.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сиромашан је духом човек који свим бићем осећа да је његов људски дух крајње сиромашан, крајње недовољан, крајње убог, да би могао живети сам од себе, већ му је увек потребан Онај који је једини богат духом: Бог.

Сиромашан је духом човек који осећа да ни једна његова мисао, ниједно његово осећање, ниједно његово дело, не могу ни живети ни успети, већ морају издахнути и нестати, ако се не хране Богом, не обесмрте Богом.

Сиромашан је духом човек који свим бићем својим осећа да је сав људски дух његов – крајње сиромашан према свебогатом Духу Божјем, и сва мисао људска његова – крајње сиромашна према свебогатој мисли Божјој, и сав људски живот његов – крајње сиромашан према свебогатом животу Божјем, те се он непрекидно труди и мучи да свој дух допуни и усаврши Духом Божјим, да своју мисао усаврши доврши Богом, да свој живот испуни и обесмрти Богом.

Ава Јустин Ћелијски