Свети Акакије исповедник, епископ Мелитински

Акакије свети беше епископ у граду Мелитини, у Јерменији, у време злог цара римског Декија (249-251. г.). Због проповедања Христа, би ухваћен од идолопоклоника и предан епарху града Маркијану. Пред њим он смело исповеди своју веру у Христа Спаситеља и у целокупни Његов домострој спасења, који обухвата и Херувиме и Серафиме. А изобличи и исмеја неразумну и ништавну многобожачку веру и лажне јелинске богове. Због тога буде подвргнут страшним мукама и бачен у тамницу.

13.04.2021. Аутор:: 0

Свети Акакије исповедник, епископ Мелитински Акакије свети беше епископ у граду Мелитини, у Јерменији, у време злог цара римског Декија (249-251. г.). Због проповедања Христа, би ухваћен од идолопоклоника и предан епарху града Маркијану. Пред њим он смело исповеди своју веру у Христа Спаситеља и у целокупни Његов домострој спасења, који обухвата и Херувиме и Серафиме. А изобличи и исмеја неразумну и ништавну многобожачку веру и лажне јелинске богове. Због тога буде подвргнут страшним мукама и бачен у тамницу.

Потом епарх Маркијан извести о свему цара Декија, а цар нареди да светог Акакија отпусте без вређања и кажњавања. Тако свети исповедник Христов би пуштен на слободу, и хођаше носећи на телу свом ране Христове, којима просвећиваше многе и обраћаше у Хришћанство. Упокоји се у миру у трећем веку