Свети Висарион, архиепископ лариски, чудотворац

Основао манастир Спаситеља у Лариској епархији. Прослављен чудесима за живота и после смрти.

28.09.2021. Аутор:: 0

Свети Висарион, архиепископ лариски, чудотворац СПОМЕН СВЕТОГ ОЦА НАШЕГ

ВИСАРИОНА I, архиепископа Лариског 

Свети Висарион I беше епископ града Ларисе у Тесалији (крајем 15. века), и угодивши Богу мирно се упокоји. После њега епископ Лариски беше Теодосије, па Дионисије, па Марко, па Св. Висарион II, који се спомиње такође на данашњи дан. 
 

СПОМЕН СВЕТОГ ОЦА НАШЕГ

ВИСАРИОНА II, архиепископа Лариског 

Свети Висарион живео половином шеснаестог века. Родио се од побожних родитеља у селу Велика Пила, у Тесалији. Измалена учио се књизи; од десете године заволео монашки живот. Духовни отац био му је митрополит Лариски Марко, поред кога је провео добар део свога живота, који га је произвео најпре за чтеца, па за ипођакона, па за ђакона, па за јереја, па најзад и хиротонисао за епископа Лариског.

Свети Висарион се много старао о сиротињи и болесницима. Сиротињи је служио, болеснике молитвом и речју исцељивао. Био је велики чудотворац за живота и после смрти. Основао је диван и чувен манастир Спаситеља у Лариској епархији, звани Дусик.
Мудро и богољубиво управљајући и руководећи своју паству, блажени Висарион отиде ка Господу кад му је било преко педесет година (око 1541. или 1550. године), и би погребен у цркви Св. Николе близу манастира Дусика. Из његових светих моштију лију се чудеса и исцељења свима који им са вером прибегавају.