Свети преподобни Агапије Ватопедски

Био послушником некога духовника при манастиру Ватопеду. Ухваћен од морских разбојника и продан као роб у Магнезији. После дванаест година чудесно ослобођен и враћен у манастир Ватопед помоћу Пресвете Богородице. Крстио своје првашње господаре и био им духовник. Остатак живота провео у подвигу у Ватопеду, и скончао мирно у Господу.

14.03.2021. Аутор:: 0

Свети преподобни Агапије Ватопедски Преподобни Агапије беше послушник једног врлинског старца при манастиру Ватопеду у Светој Гори. Једном оде на море да опере своју одећу, и тамо би ухваћен од морских разбојника, одведен и продан као роб у Магнезији једном агарјанину. Код овога он проведе дванаест година у оковима, и свакодневно радећи усрдно. Са великом вером и пламеним сузама Агапије се дан и ноћ мољаше Пресветој Богородици, брзој помоћници, да га Она, како зна, ослободи овог горког ропства и тешког рада. Најзад Свемилостива услиши молитве слуге Свога. Једне ноћи Она му се јави у сну и рече му да без икаквог страха иде к своме старцу. О чуда! - пробудивши се Агапије виде где су с њега спали окови и да су врата отворена. Тада свети разумеде, да је то чудо учинила Пресвета Богородица. Стога он тог часа без икакве сметње напусти агарјанинов дом и отпутова к своме старцу у Свету Гору.

Али, кад га старац угледа, ожалости се, мислећи да је Агапије тајно побегао од свога господара, па му рече: Чедо, ти си обмануо агарјанина, но Бога нико никада обманути не може; у час Свеопштег Суда ти ћеш морати дати одговор за новце које је твој господар утрошио купивши те, да би му био од помоћи у његовим потребама. Стога, ако истински желиш себи спасење, врати се назад к своме господару и служи му. Поступивши тако, ти ћеш бити истински слуга Божји и верни служитељ Његов. А кад Бог буде просветио господара твог, он ће те сам пустити.

Богољубиви и богољубљени Агапије, примивши ове речи свога старца као од Бога, врати се натраг к своме господару. Угледавши га неочекивано, агарјанин се зачуди. И упита га, како је отишао од њега и зашто се вратио. Светитељ му подробно исприча све. Агарјанина задиви, па и запрепасти, врлина Агапијева старца и узвишеност хришћанске вере. Но у исто време он тиме би тронут до дна душе. И ускоро, узевши са собом Агапија, и два сина своја, он оде у Свету Гору к Агапијевом старцу, и замоли овога да крсти њега и децу његову. И, поучени како треба у вери Христовој, они бише крштени. После тога примише ангелски образ. И поживевши богоугодно у врлинској покорности најпре Агапијевом старцу, а по смрти овога Агапију, они одоше у Царство Небеско да се радују са осталим преподобним оцима у Христу Исусу, коме приличи част и поклоњење вавек. Амин.