Свети Савин, архиепископ Кипарски

Овај преподобни отац роди се у феничанском граду Ликији, у коме свети Епифаније би крштен и замонашен. Када Бог прослави Епифанија, онда житељи Ликије послаше к светом Епифанију свог угледног суграђанина, да га светитељ постави за епископа њиховог града. Заједно са тим човеком дође к Епифанију и Савин...

25.05.2022. Аутор:: 0

Свети Савин, архиепископ Кипарски Овај преподобни отац роди се у феничанском граду Ликији, у коме свети Епифаније би крштен и замонашен. Када Бог прослави Епифанија, онда житељи Ликије послаше к светом Епифанију свог угледног суграђанина, да га светитељ постави за епископа њиховог града. Заједно са тим човеком дође к Епифанију и Савин. Одрекавши се света Савин остаде са светим Епифанијем и прими монаштво. Потом се заједно са преподобним Епифанијем повуче у пустињу, и тамо проведе с њим пет година. Он написа Житије преподобног Епифанија, у коме описа његова посвуноћна молитвена бдења, усрдна метанија, и чудеса која Господ учини преко њега. За време свог епископовања на острву Кипру, свети Епифаније зажеле да Савина рукоположи за презвитера, али Савин не пристајаше на то. Тада преподобни уведе Савина у цркву и рече му: "Стани ту и не мичи се". Он стаде, и ноге као да му се укопаше у земљу. И свети Епифаније га рукоположи за презвитера.

После престављења светог Епифанија Савин постаде његов наследник: би посвећен за архиепископа Кипарског у граду Саламини. Као архиепископ он учини много незаборавних чудеса, заштити Цркву своју од јеретика и побожно проведе живот. И онда Савин отиде ка Господу, око половине петога века.