Светосавски и косовски завет

Данас само Српска Црква успешно прелази све наметнуте државне границе, како балканске тако ионе ван Европе. Само је она у стању да сачува идентитет Срба у САД, Канади, Немачкој, Британији или Француској. Својом скоро непромењеном вером, култом и предањем, она наша данашња, збуњена поколења непосредно спаја са поколењима Светог Саве, цара Душана, Светог кнеза Лазара, Ивана Црнојевића, владике Петра II Петровића Његоша или Карађорђа.

05.02.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Свака епоха је преломна и сваки дан је пресудан. Сваког тренутка суочавамо се са Слободом да одаберемо и одлучимо. Свака, и најмања ситница, о којој брзо и рутински судимо, крије скривена значења и непредвидиве последице. Кроз избор између слободе и страха, истине и лажи, пожртвованости и саможивости, ми се свакодневно срећемо са Светосавским и Косовским заветом.

Свака Светосавска беседа би, верујем, требало да садржи очинске, јеванђеоске речи Светог Саве упућене игуману манастира Студенице Спиридону, у писму насталом у Јерусалиму, 1234. или 1235. године: “Чувај се, чедо моје слатко, да не изиђеш из неког мога завета. Да, ако човек и цео свет добије, а душу своју изгуби, која је корист?”

Свакога дана ми се, дакле, сусрећемо са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром. Дођу, међутим, времена посебно бременита искушењима и препуна питања на која ваља дати брзе и праве одговоре. Такво је и наше доба. Видели смо смене целих епоха, распадање моћног Варшавског пакта, пропаст Совјетског Савеза, промене граница, крваве ратове и разарање Југославије. Нама који се сећамо оног старог света, понекад се чини као да смо живели два различита живота, пре и после пада Берлинског зида, уједињења Немачке и разбијања Југославије. Искусили смо вишедеценијску, систематску, антисрпску хистерију у западним медијима, за којом су дошли масовни, припремљени, некажњени злочини над Србима. Ти методи и механизми потпуно су упоредиви са оним што је, у нацистичкој Немачкој и Европи, учињено Јеврејима.

Срби из Хрватске су побијени и протерани. Иста судбина стигла је Србе у Сарајеву и, најстрашније и најсистематичније, на Косову и Метохији. Преостали Срби у Хрватској асимилују се у Хрвате. У Црној Гори, бивши Срби који су продали веру за вечеру и приграбили полуге државне моћи, надреалним идентитетским инжењерингом, покушавају да претопе Србе у Црногорце. Србија је под сталном уценом да ће бити поново нападнута и коначно распарчана. Део њене територије, Косово и Метохија, већ се налази под непријатељском окупацијом. Сви знамо колико у овим страшним догађајима има српске одговорности и последица одрицања од Светосавског и Косовског завета. То је, међутим, питање за савест наших генерација и генерација наших очева и дедова.

Ове данашње младе људе, чекају њихова искушења и њихове победе, које се морају задобити. Нема разлога да од њих захтевамо да плаћају рате и камате за наше лакомислене, коцкарске дугове. Они знају да, упркос свему, одговоре на суштинска питања могу да им дају само праотачки Завети и предања. Јер, време ових младих људи тек долази, а са њима долази и наше време.

Одавно смо разумели да од непријатеља не можемо да очекујемо ни добру вољу ни милост. Због тога, међутим, не треба да, како се то у Србији каже, “мењамо свест”, нити да се, како се то у Црној Гори чини, одрекнемо српског националног идентитета. Кукавичлук и конвертитство не воде у спасење, него у поругу и срамоту. Потребно је, напротив, само да останемо оно што су били наши преци и што јесмо, и да спремни сачекамо промене.

Реч је, наравно, о ономе што се назива променом снага у свету. То се, ево, догађа, и то брже него што су се многи од нас надали. Нашим нараштајима, који су се већ нагледали толиких чуда, сада је дато да присуствују наглом слабљењу евроунијске, па и америчке империје. Искуство нас учи да будемо опрезни и стрпљиви.

Чињеница је, међутим, да се данас у Србији, Републици Српској и Црној Гори у будућност гледа са поуздањем каквог није било у последњих неколико деценија. Долази време нових прилика и нових искушења. Какве ћемо одговоре дати и да ли ћемо поново осрамотити претке и постидети потомке, зависиће, опет, понајвише од наших слободних одлука. Важно је, међутим, да разумемо да, у сфери духа, већ имамо најважније услове, или ресурсе, за победу. Они су у нашој прошлости, садашњости и будућности. Потребно нам је дубинско и стварно разумевање националне историје. Тек тада, она ће моћи да буде наше упориште и извор охрабрења.

Нација која у свом сећању има Светог Саву и Светог кнеза Лазара, Мишар, Вучји До, Цер, Колубару, али и Јасеновац, “Олују” и “Милосрдног анђела”, нема ни права да се преда, ни разлога да трпи насиље. Срби не могу и не умеју да се одрекну слободе јер су њоме пелцовани пре много векова. Потребно је, међутим, да живимо у свом времену, да добро познајемо савремени свет, како онај који сматрамо пријатељским, тако нарочито онај који у нама види непријатеља.

Међу Србима, нарочито у расејању, има сасвим довољно оних који тај свет познају довољно дуго и темељно, и који су спремни да послуже своме роду и отачаству. Коначно, наше главно упориште није ни у прошлости ни у садашњости, него у будућности. Оно је у нашој вери, у идеалима које, неизмењене, предајемо у наслеђе својим потомцима. Ту веру и те идеале, већ вековима, чува наша Српска црква. Подстицаји за дубинско разумевање националне историје налазе се свуда око нас.

У вековима постојања Пећке патријaршије, од 1557. до 1766. док су Срби живели без своје државе, као иноверци, под влашћу једног шеријатског царства и две римокатоличке државе, ојачан је и уобличен посебан идентет срба као заједнице завета, вере и сећања, са средишњим култовима Светог Саве и Светог Симеона, Немањића и Светог кнеза Лазара. На пространим територијама унутар граница Пећке патријаршије признато је и учвршћено присуство српског народа. Жарко Видовић је одрицање кнеза Лазара од царства земаљског и опредељење за царство небеско тумачио као израз историјске свести српског народа о томе да је време државе прошло, и да је црква постала истинско исходиште и уточишште српског народа и његових завета.

Под синтагмом царство земаљско крије се, у ствари, држава, док би царство небеско била Црква. Жарко Видовић иде и даље, па указује на исклизнућа која ће, у свести српског народа, као заветне заједнице, изазвати култ државе, успостављен у 19. веку, по угледу на Немце. Није сваком народу дато да својим јунаштвом и својом муком ствара државе. Уз то, сви балкански народи су у 19. веку имали стране, германске династије, док су само Срби имали чак три своје, српске, националне династије.

Па ипак, данас само Српска црква успешно прелази наметнуте балканске границе и спаја Србе у Црној Гори, Србији, Републици Српској и Хрватској; само она је у стању да сачува идентитет Срба у САД, Канади, Немачкој, Британији или Француској. Она то, уосталом, ради вековима. Само Црква представља наш прави, суштински, непрекинути континуитет са временом Светог Саве. Својом скоро непромењеном вером, култом и предањем, она наша данашња, збуњена поколења непосредно спаја са поколењима Светог Саве, цара Душана, Светог кнеза Лазара, Ивана Црнојевића, владике Петра II. Петровића Његоша или Карађорђа.

У временима која долазе, мораћемо да се вратимо себи. Али, ко смо ми? Ни лична историја свакога од нас, нити национална историја и традиција нису једнозначни и лако схватљиви. Упознати себе - задатак није лак. Али, има ли важнијег и достојнијег прегнућа?

Проф. др Милош Ковић
Извор: saborna-crkva.com



Komentari (1)

27.12.2023.

Стефан

Извините, како ,,скоро непромењеном вером"? Православна вера је од Бога који се не мења те се ни она не мења. Да се мењала не би се могла показати као истинита

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.