Увек имајте наду и не очајавајте

Никада живот човеков није био лак и безметежан, било да је у питању живот у немаштини или изобиљу. И један и други носе своје немире и искушења а са њима и опасности по спасење. Само је питање како носимо свој живот: очајавајући или се радујући.

20.04.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 5

Кроз патње ћемо се спасити, а кроз угодности ћемо пропасти. Без муке не можемо да стекнемо никакво добро. Ма колико да имамо невоља, ма колико да трпимо, ма колико да страдамо, ништа се од свега тога не може упоредити са добрима које нам је Бог припремио. Ту мисао стално држите, јер она је мач који сече свако зло. Увек имајте наду и никада немојте очајавати. Чак ако и мислите да је нешто непоправљиво, немојте очајавати, јер где је Бог у свему томе? Очајавање је хула на Духа Светога, и према томе, немојте никада очајавати. Јер, Бог је Љубав Који све прашта, а ђаво је онај који мучи и доводи човека до очајања.

Гледајте Бога као Љубав, као што и јесте Љубав, а не као што вам ђаво представља у мислима и срцима вашим, да је Бог строг и немилосрдан. Иза тих таквих мрачних и малоумних мисли крије се сам ђаво, који шапће те мрске и одвратне лажи упаковане кроз мисли. Ви добро знајте да је Бог Љубав, Љубав неизрецива. Уосталом, сетите се многих Светих који су били лоши људи, који су променили животе своје и постали Свети. Зар ту не видите Љубав Божију? Лоши били, а сад Свети. Зар ви не знате да је многим блудницама и многим блудницима, многим пијаницама и многим другим људима који су се бавили злим радњама, Бог опростио све. Јер је Бог, Бог Љубави. Јер је Бог Тај Који говори: Ако ви као зли људи можете да дајете добре дарове деци својој, колико ће тек онда Отац Ваш дати онима који га воле?!

Свака добра мисао јесте од Бога. А свако зло јесте од злог, поквареног, прљавог и смрдљивог ђавола. Јер, шта је смрад, ако не грех? А многи су у греховима и самим тим су смрдљиви, мада је њихова смрдљивост не толико видљива. Али, једном ће се све открити. Јер је написано: Ништа није тајно што се неће дознати!

Молите се за ваш душевни и телесни мир

Никад немојте очајавати, чак и ако је нешто непоправљиво. Јер, Бог ће погледати на нас чим почнемо да стичемо смирење, смирење праћено молитвом.

Оштра је зима грешних помисли и грешних радњи у овоме животу, али је рај Божији сладак. Узак је пут који води ка Царству Небеском, али прелепо је када се дође до краја тог пута и када се сретнемо са Лицем Нашег Оца и Бога, када се сретнемо са сестрама и браћом нашом у рају бесконачном, када се сретнемо са њима, са онима који крварише зарад правде Божије. Јер је речено: Блажени су гладни и жедни правде, јер ће се наситити.

Молите се за ваш душевни и телесни мир. Јер, шта је лепше од душевног и телесног здравља? И једно и друго чине човеков живот угодним. Ако вам недостаје једно или друго, не може човеку бити добро и онда се човек мучи. Али ако ви не желите да се мучите беспотребно, узмите у уста своја молитву и задобијте и једно и друго. Бог је, када је био на земљи наишао на олују и када је видео олују, устао је и запретио ветру и рекао мору: Ћути! И престаде ветар да дува и море се утиша. Тако и ми молитвом својом требамо да стишавамо ветрове који долазе кроз помисли и да стишавамо море разних злих помисли.

Увек, кад год нам наиђе олуја, призовимо Име Божије и олуја ће бити утишана. Јер, ако са вером тражимо оно што тражимо, наравно да ћемо то кроз веру и добити. Јер, речено је: Који моли, даће му се и који куца отвориће му се. И немојте туговати. Туга није од Бога. Умереност је потребна у свему. Тако будите умерени у свему. Побрините се да будете смирени и опрезни како бисте избегли и тугу и свако друго зло. Јер, ако не будете смирени, сама савест ће вас гристи.

Поправите се. Радите на томе да поправите себе, јер свако од нас може да буде бољи, ма колико да је добар. Ништа немојте чинити тек тако, него све испитајте кроз мудро размишљање. Јер, речено је: Испитујте духове. Значи, ништа у животу немојте да чините тек тако, него све са мудрим размишљањем, размишљањем по Богу.

 У свему будите стрпљиви

Када патите, гледајте да све то примате као из Божијих Руку. За то је потребно трпљење или стрпљивост. И Исус Христос је трпељив. Сетимо се да када грешимо пред Њим, Он чека да се покајемо. Тако и ми. Угледајмо се на Њега и постанимо трпељиви, јер трпљењем се такође купује Царство Небеско. Трпљење је уједно и смирење. Јер је Бог и трпљење и смирење, а ђаво је супротно од овог.

У свему будите стрпљиви, јер ћете од свега тога имати велику корист. Зар Христос не беше стрпљив све до смрти? Сваког доброг Православног Хришћанина Христос често и непрестано посећује. И никада Бог није тај који ће оставити не само добре Хришћане, него и непобожне лоше људе. Али смо ми ти који остављамо Бога и на жалост остајемо без живота, јер Он је Живот. Остајемо без Светлости и живимо у тами. Јер, како ћемо имати Светлост ако немамо Бога?

Радујте се када пролазите кроз пећ која прочишћује

Немојте се жалостити када привремено страдате. Да бисте то избегли имате разне лекове. Размишљајте, на пример, о ономе што је вечно. И то ће вас утешити и освежити. И то ће вам дати живот и кроз то ћете задобити Духа Светог.

Радујте се када пролазите кроз пећ која прочишћује оне душе чији је живот сав посвећен Богу. Радујте се када пролазите кроз ту пећ, јер кроз њу не пролазе кукавице, него само они којима је Царство Небеско припремљено. Та пећ је заиста она пећ која прочишћује и која води у тако драги и вољени рај. Будите храбри када улазите у ту пећ, јер ће ту душа бити очишћена и кроз то ће примити Самог Бога у срцу. Сам Христос говори: Ваља вам ући кроз огањ да бисте очврснули. Шта је тај огањ, ако не пут ка Богу?

И када будете у огњу искушења, никога никада ни за шта не кривите, већ и ако налазите кривице, нађите их само себи. То је једино исправно и једино непогрешиво размишљање. У тој мисли је Сам Бог. Јер, сетите се, Њега су разапели и убили ни за шта. А док су Га разапињали и док је висио на Крсту, Он је говорио: Оче опрости им, јер не знају шта раде! Тако и ми не смемо никада никога кривити, већ ако кривимо некога, кривимо себе. Али не до те мере да бисмо упали у очајање, јер очајање као што се зна није од Бога. Како можемо да кривимо човека и како можемо судити туђем створењу? Ми ако кривимо неког поред нас, то може да буде само ђаво. А ако и неком човеку говорите о његовим злим радњама, не говорите то њему као њему, него се обраћајте лично ђаволу. Јер он стоји иза сваког зла.

Из књиге: “ОВИМ ХРАНИТЕ ДУШЕ СВОЈЕ“
извор: Манастир Клисина 



Komentari (5)

25.04.2020.

Весна

АМИН !!! Свако добро,лепо, племенито, поучно, нама тешко или болно од Господа нам је дато, и даје нам се сваког момента да би били бољи....Радујмо се и славимо Господа, воли нас и чува сада и увек!!!

Коментариши

18.07.2014.

Маша

хвала монаштву манастира Клисина на овако предивном тексту <3

Коментариши

23.07.2014.

slavica

AMIN:Ovaj me je tekst naprosto odusevio,voljela bi da mi kazete gdje mogu kupiti ovu knjigu.POZDRAV.

Коментариши

14.10.2015.

Звездан

Богу хвала за овако диван текст, нарочито уводни део. Да човеков живот никада није био лак, било да је у питању немаштина или изобиље. И то је једина истина, само је питање тренутка када ће човек то схватити. Јер вера не зависи од околности у којима човек живи, већ просто, или верујете у Господа или не.

Коментариши

29.12.2018.

Maja

Život je mnogo, ali mnogo težak i taman kada pomisliš da si konačno srećan i da si voljen shvatiš da te ipak samo Bog može voleti, onako istinski, sa svim tvojim vrlinama i manama... Voli Boga i bićeš voljen, voli i sva druga živa bića i bićeš spokojan, a nada će trajati večno...

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.