Улога жене и њена похвала

Куд год се око себе окренемо срешћемо се са цивилизaцијским тековинама које су творили – мушкарци. Па ипак, њихова делатност није вреднија нити виша од онога што могу да раде жене. Уосталом, сетимо се само да су све те мушкарце родиле и васпитале – мајке.

06.02.2015. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Знаш, мама, понекад ми је криво што сам се родила као жена, и што нисам мушкарац! Не, озбиљно! Можда ће ти моје речи деловати глупо и смешно, али погледај само колико тога су урадили мушкарци: мећу њима има и великих подвижника, и великих научника, и инжењера, и градитеља, и великих писаца и песника, и великих композитора… 

Просуди сама, зар је много на свету генијалних жена? Ако се осврнеш око себе, видећеш да су све огромне зграде, храмове, торњеве, споменике, мостове саградили мушкарци. Сва географска открића су дело мушкараца… И уопште… Чак не можеш ни да набројиш сва велика дела која су они учинили… Зашто се смејеш? Мислиш да је глупо ово што ти причам?

- Не, напротив, рекла бих да све девојчице пролазе кроз ту фазу, када желе да буду мушкарци, а не жене. Покушаћу да ти одговорим. Почећу од тога, да је незадовољство оним стањем у коме смо рођени – грех, као и свако роптање, и за њега треба принети покајање.

Истина је да мушкарци имају врло широко поље делатности, па ипак, њихова делатност није вреднија нити виша од онога што могу да раде жене. Ти се дивиш огромним зградама, кулама, мостовима – све су то подигли мушкарци. Они плове морима, управљају народима, откривају природне законе. Пишу књиге и прелепу музику. Сигурно се питаш, какви то послови и напори могу бити узвишенији од ових које смо навеле? Рећи ћу ти, једноставно, да сва та дела надвисују људи који их чине. А ко је те људе учинио тако великима? Веома много је учинило њихово васпитање, које су добили од мајки.

Рекло би се да се у дечијој соби, где дете почиње да расте, и не чини баш неко велико дело; међутим, управо ту почиње припрема за све велико или мало, ружно или лепо што ће дете учинити у животу. На читавој земаљској кугли, у свакој кући и стану, жене даноноћно брину о дечацима и девојчицама, васпитавају их, труде се да их учине добрим људима. Може ли неко добро дело бити узвишеније од тога?

Мајка вероватно и не помишља да чини неко велико дело: она је тако заузета својим бригама! Оне је, можда, и замарају, и она им не придаје неки велики значај. Она можда мисли да је посао њеног мужа далеко важнији: он сваког дана одлази од куће, среће друге људе, свакодневно стиче нова сазнања и искуства, а она једнако пере исто посуђе, намешта исте кревете, пере веш, умива дечија лица, пере њихове ручице и ножице – и све то из дана у дан, из месеца у месец – тако досадно, монотоно!

Али то само изгледа тако. За мајку, нарочито у великој породици, сви дани су различити, ни један није налик на други… Осим тога, жена у домаћем животу има још један велики задатак: да украси живот своје породице, да га учини радосним и срећним. Ако отац и мајка раде од јутра до мрака и враћају се кући тек предвече, обоје уморни, живот у таквој породици ће бити врло тужан. Али домаћица, ма колико била заузета уобичајеним пословима, увек ће наћи и покоји тренутак да се побрине о томе чиме ће обрадовати укућане. 

Одабравши погодно време, она ће им организовати занимљиву шетњу, или ће позвати госте, или ће испећи укусан колач, или ће смислити нешто друго. Добра и пријатна нарав домаћице најлепши је украс једног дома. Љубазна реч, срдачан осмех, разумевање за туђе проблеме, искрена предусретљивост, могу и најсиромашнију кућу да претворе у пријатан кутак, у коме ће се свако осећати срећним… Заиста, много тога, Милице, зависи од жене – супруге, мајке, домаћице!..

– Мама, а неки мисле да од жене потиче много зла. Чула сам једанпут, како један старчић, наш парохијанин, каже пријатељу: „Све зло на земљи долази од жена“.
       
– Када тако говоре верујући људи, они, очито, хоће да кажу да је Адам пао у грех преко Еве: она му је понудила да окуси забрањени плод са дрвета познања добра и зла. Саблазнивши се, подавши се ђавољем искушењу, Ева је саблазнила и свог мужа, а последица тога је појава греха и смрти у свету. Често се и данас дешава да жена својим саблажњивим, лошим владањем искушава мушарца, као да га и без речи наводи на грех. И то се дешава чак и међу тинејџерима.

На пример, дечак никада себи неће дозволити разуздано, сувише слободно понашање с девојчицом која је озбиљна и целомудрена. Ти си, наравно, приметила да у присуству неких девојчица дечаци не псују, не причају вулгарне вицеве и разне непристојне анегдоте. То се дешава стога што се поред истински чисте, целомудрене девојчице увек налази њен Анђео Чувар, и дечак осећа неку унутарњу забрану, као да му неко говори: „Не смеш!“ Не смеш да псујеш, да говориш гадости, да јој досађујеш наметљивим, агресивним удварањем. Али има и девојчица којима се то свиђа: оне се раскалашно смеју, с одобравањем гледају на псоваче, чак их и опонашају, пуше заједно с њима и владају се врло слободно, нецеломудрено. Такво њихово понашање јесте саблазан за околину, јер провоцира друге на грех и свако зло.

Говорила сам ти о понашању девојчица у тинејџерским годинама, али то се односи на све жене уопште. Када мушкарац учини нешто ружно, људи често говоре: „Потражите његову жену“. Тиме они желе да кажу да је мушкарац тако поступио под утицајем неке жене или, напросто, због ње. Можда његова жена много троши на гардеробу и свакојаке забаве и он се одлучио на нечасно дело да би удовољио њеним прохтевима. 

Или је можда томе кривац девојка, која му је дозволила да јој купује сувише скупе поклоне, за које он нема средства. Најзад, то може бити каква раскалашна жена, која га је подстакла да учини зло дело. Многа зла се дешавају због жена, али је добара која долазе преко жена, ипак, кудикамо више.

Када мушкарац сопственим снагама постигне успех у животу и када га сви поштују као честитог, доброг, храброг, вредног човека: у таквим случајевима такође треба „тражити жену“, јер је и на таквог човека, засигурно, утицала нека жена.

Највероватније је то била његова мајка, која га је научила да одмалена поступа исправно: у почетку, у ситницама, а доцније у озбиљним стварима. После мајке, на човека највише утиче његова жена. Мајчин утицај се огледа у детињству и младости, када се код човека формирају схватања о томе шта је добро, а шта лоше. Жена у његов живот улази касније, у зрелим годинама, када човека окружују свакојака искушења, када он, покаткад, клоне у борби, када се његове духовне снаге подвргавају суровим искушењима. У том периоду, тешком за мушкарца, добра жена га храбри, подржава и даје му нову снагу.

Из књиге: “Шта треба да зна свака православна девојчица” 

Извор: manastirklisina.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.