Љубав према непријатељу промениће вам живот

Често не волимо и људе које називамо пријатељима. Како би онда требало да волимо своје непријатеље? Које људско биће нема непријатеља? Решење налазимо у Христовим речима: ,,И ако љубите оне који вас љубе, каква вам је хвала? Јер и грјешници љубе оне који њих љубе. И ако чините добро онима који вама чине добра, каква вам је хвала? Јер и грјешници чине тако ... Него љубите непријатеље своје, и чините добро, и дајте у зајам не надајући се ничему; и плата ће вам бити велика, и бићете синови Свевишњега, јер је он благ и према незахвалнима и злима“ (Лк 6,32-35).

04.02.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

„Благослови непријатеље моје, Господе. Чак их и ја благосиљам и не проклињем. Непријатељи су ме гурнули у Твој загрљај више него што су то учинили пријатељи. Пријатељи су ме везали за земљу, непријатељи су ме ослободили земље и срушили све моје жудње за светским. Непријатељи су ме научили да знам оно што ретко ко зна, да човек нема непријатеља на свету, осим себе. Човек мрзи своје непријатеље само кад не схвата да они нису непријатељи, већ сурови пријатељи. Заиста ми је тешко да кажем ко ми је учинио више добра, а ко више зла на свету: пријатељи или непријатељи.“

(Свети владика Николај Велимировић)

Кад узмете у обзир ствари које православље захтева од вас - пост, молитву, одлазак у цркву, учење итд. - то је прилично захтеван посао. Шта би још неко могао тражити од вас? Па, ако мислите да су ове ствари тешке, слушајте Христа:

,,И ако љубите оне који вас љубе, каква вам је хвала? Јер и грјешници љубе оне који њих љубе. И ако чините добро онима који вама чине добра, каква вам је хвала? Јер и грјешници чине тако. И ако дајете у зајам онима од којих се надате да ћете добити, каква вам је хвала? Јер и грјешници грјешницима дају у зајам да добију опет онолико. Него љубите непријатеље своје, и чините добро, и дајте у зајам не надајући се ничему; и плата ће вам бити велика, и бићете синови Свевишњега, јер је он благ и према незахвалнима и злима“ (Лк 6,32-35).

Љубити своје непријатеље? Исус се сигурно шали. Заправо, не, а Он је своје речи преточио у дело, чак и до Крста. Често не волим и људе које називам пријатељима. Не знам како бих у свету требало да волим своје непријатеље. Реч „непријатељ“ значи некога кога не волим или заправо презирем. Како да га волим? Које људско биће нема непријатеља?

Вођа мафије на острву Сицилија био је на самрти. Позвао је локалног свештеника да дође да га види и саслуша његову исповест. Одлучио је да жели да се измири с Богом пре него што умре. Дошао је свештеник и, пре него што је почео да дели свете тајне, рекао је: „Део припреме за смрт је тај да треба опростити свим непријатељима. Мафијашки вођа је рекао, ,,Оче, немам непријатеља." Свештеник је био изненађен и рекао: „То је невероватно! После свих година вашег насилног и злочиначког живота, морате имати непријатеље! “ Мафијаш је одговорио: „Не, оче, заиста немам непријатеља. Све сам их побио“. (О. Андреј Харман)

Исус није на то мислио, али постоји ли начин на који можемо заволети своје непријатеље? Отац Андреј Хармон, парохијски свештеник Антиохијске православне цркве Светог Матеја, Северни Ројалтон, Охајо предлаже следеће:

1. Молите се - питам се колико често помислимо да се молимо за своје непријатеље. Зашто се молити за њих? Углавном зато што само Бог може излечити ране срца. Молећи се за своје непријатеље, наша срца могу бити излечена.

2. Заблагодарите Богу на нечем добром у вези с вашим непријатељем - Склони смо да о нашим непријатељима сматрамо особама лишеним било чега доброг. Чињеница је да они нису ништа више зли од нас, а ми верујемо да у нама постоји неко добро. Задржавање на добром, а не на злом може довести до спознаје да смо попут свог непријатеља мешавина добра и зла. Можда је моје зло допринело сукобу. Можда сам, сећајући неправде, заборавио улогу коју сам одиграо и учинио да мој непријатељ буде више негативац него што заслужује.

3. Преусмерите свој гнев - једна од великих препрека ка стварању мира је гнев. Због гнева нећемо саслушати ниједан предлог да је помирење могуће. Шта значи преусмерити гнев? Значи усмерити гнев против корена греха у сопственом срцу, уместо према људима који нас вређају. Да смо то учинили, постали бисмо свеци. Питајте светог Мојсија Мурина.

4. Опходите се племенито према непријатељима – на самом крају, Исус нам каже да није довољно чинити добро људима који нам се допадају. Морамо учинити нешто добро својим непријатељима, као што је окренути други образ или прећи додатни километар. Треба да будемо попут нашег Оца који је добар према злима, као и према праведницима; који даје киши да пада на поља праведника и неправедника. Дакле, Исус је рекао да би требало да будемо попут Оца. Чинећи добре ствари, можда ћемо сазнати да можемо променити нечије срце и стећи пријатеља. Могли бисмо открити благо истинске смерности.

Чините добро својим непријатељима. Будите као Отац ваш на Небесима. Љубити непријатеља свог промениће вам живот и спасити душу.

Протојереј Јован Мојсеј
Извор: vjeronauka.net



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.