10 ствари које треба рећи када деца кажу да више не верују у Бога

Сваки родитељ – хришћанин кад тад се суочио са ситуацијом када му је дете рекло да више не верује у Бога. Понекад су деца веома млада, други пут су већ у зрелим годинама. Али питање које се у том тренутку намеће увек је исто: „Шта да им кажем?“ Иако је ово, наравно, сложена тема, доносимо десет најважнијих ствари које можете рећи детету било ког узраста када каже да више не верује у Бога.

15.04.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

  1. „Хвала што си ово поделио са мном.“

Нема сумње да изазива панику у срцу хришћанског родитеља када чује речи: „Више не верујем у Бога“ или „Нисам  сигуран да ли више верујем у Бога“. Али начин на који реагујемо на наше дете у време духовне кризе (без обзира да ли они то сматрају кризом или не) је критичан. Ако је наша реакција уплашена, љута, панична или осуђујућа, брзо деци дајемо до знања да изражавање сумње није у реду. Као родитељи, морамо да будемо најбезбедније место у животима наше деце да бисмо могли да разговарамо о Богу или ће они наћи друго место на које ће отићи - вероватно место где ви не бисте желели да их нађете.

Ако једноставно кажете: „Хвала што сте ово поделили са мном“ даје им до знања да сте срећни  што су дошли код вас, да желите да разговарате са њима о њиховим осећањима и да је изражавање сумње у вашем дому добродошло. Да будемо јасни, то не значи да сте срећни због саме сумње, већ да сте срећни што сте сигурно место за ове разговоре.

  1. „Како си дошао до тог закључка?“

Пошто толико волимо своју децу и желимо да их брзо вратимо истини, постоји искушење да одмах почнемо да нудимо одговор са разлозима зашто верујемо у Бога. Али замислите на тренутак да одете код лекара када се не осећате добро и када лекар почне да преписује лекове за широк спектар болести, а да вам претходно не постави питања или уради тестове. То би, наравно, било лудо. На исти начин, ако не знамо извор сумњи наше деце и како су они дошли до својих закључака о Богу, не можемо водити смислене разговоре да бисмо се конкретно позабавили њиховим бригама. Користите ово питање да бисте покренули разговор и поставите онолико додатних питања колико је потребно да бисте били сигурни да заиста разумете шта их је навело да сумњају у постојање Бога.

  1. „Колико дуго се осећаш овако?“

Ово је корисно дијагностичко питање јер вам омогућава да сазнате дубину сумње. У неким случајевима, сумња долази као реакција на одређени догађај - на пример, доживети неодговорену молитву. Када постоји само један, скорашњи извор сумње, може се лакше распетљати јер се можете директно позабавити тим проблемом. Међутим, ако се испостави да је ваше дете годинама сумњало, а ви једноставно нисте знали до дана када је то изјавило, онда ћете морати да копате дубље.

  1. „Ако бих могао да ти пружим добар доказ и покажем да Бог постоји, да ли би желео да будеш уверен у Његово постојање?“

Ово је још једно корисно дијагностичко питање јер вам даје прозор у срце вашег детета. Понекад сумња долази из тога што не  желите  да верујете - а разлога зашто не желите да верујете у Бога може бити много. Ако дете каже да не би желело да Бог постоји, то је вероватно знак да или не разуме ко је Бог (и не би желело  да  Бог постоји), или има понашање за које зна да није побожно и радије би живело по својој вољи. Ако дете призна да не би желело да Бог постоји, најважнији разговор који можете да водите је да сазнате  зашто је тако. Тек тада ћете знати где даље да водите дискусију.

За оне који  желе да Бог постоји, али сумњају, пређите на следеће делове разговора.

  1. „Сумња је нормална и нема чега да се стидиш.“

Један од најтежих аспеката сумње у нашу веру је осећај да смо некако ненормални - да ако доживимо сумњу, нисмо „прави“ хришћани. Али сумња је заправо нормалан део вере. Када нисмо сигурни у нешто, увек постоји простор за сумњу. На пример, можемо бити уверени да ће нас авион безбедно испоручити до нашег одредишта, али не можемо бити сигурни у то, тако да би извесна сумња морала да постоји. Чак је и Јован Крститељ искусио сумњу да је Исус Месија када су околности постале тешке и он био у затвору (видети Лука 7:18-30).

Поделити са својим дететом то да је сумња нормална, може га опустити за даљи разговор. Уместо да осећа да нешто није у реду са њим (или са Богом!) зато што сумња, може се надати да је сумња разрешива.

6.„Срећом, Бог нас није оставио да нагађамо да ли је ту или не. Дао нам је много доказа.”

Ако нисте имали неке дубље разговоре о вери са својом децом, постоји велика шанса да никада нису чули за идеју да би заиста могао постојати доказ за Његово постојање. У главама многе деце (и одраслих), вера у Бога је једноставно слеп избор - а не нешто што је укорењено у опипљивим доказима. Деца морају да знају да то није случај. Нагласите да  они  можда још не знају доказе, али да они постоје и ви желите да прођете кроз њих. Ово истовремено скида притисак са њих да донесу одлуку о Богу за коју су можда мислили да је укорењена само у њиховим сопственим осећањима  и поставља вас да предложите следећу тачку.

7. „Хајде да заједно проучавамо доказе о постојању Бога.“

Ако сте прочитали последњу тачку и помислили: „То је сјајно, али немам појма шта да кажем…“ не плашите се. Не морате бити професионални апологета (неко ко зна како да аргументује и брани истину хришћанства) да бисте водили овај разговор. Више од предавања, деци је потребно да будете  уз  њих.

На интернету постоје невероватни ресурс који ће помоћи вама и вашој деци да учите заједно. На пример, Џеј Ворнер Волас и његова супруга Сузи објавили су  књигу „Божје место злочина за децу“, која је намењена деци узраста од 8-12 година, а прати теме књиге за одрасле „Божје место злочина“. У дечјој верзији, Валасови користе мистерију направљену око кутије пронађене на тавану једне баке да би показали како можемо да видимо доказе у универзуму на основу којих би донели закључке о постојању Бога. Занимљиво је и јасно више од било чега другог доступног за ову старосну групу. Постоји чак и веб локација са бесплатним видео записима и радним листовима.

Ако су ваша деца млађа, верзија за децу би вам и даље била од помоћи  да прочитате  и добијете идеје како да разговарате о доказима на нивоу ваше деце. Ако су вам деца старија, можда су већ спремна да раде на верзији за одрасле са вама.

  1. „Да Бог не постоји, овако би изгледала стварност.“

Према мом искуству са скептицима, многи су одбацили идеју о Богу не узимајући у обзир неопходне импликације на свет без Њега – од којих су многе у супротности са нашим најосновнијим интуицијама. То ме је навело да посветим последњих шест поглавља  „Разговора са својом децом о Богу“ како бих помогао родитељима да покажу својој деци „разлику коју Бог прави“. На пример:

-Шта је смисао живота? (Нема објективног значења у свету без Бога.)

-Да ли заиста имамо слободну вољу? (Мало је разлога да верујемо да заиста имамо слободну вољу у свету без Бога.)

-Шта да радимо са својим животима? (Не може бити - нема моралних обавеза - у свету без Бога.)

-Која је наша одговорност према другим људима? (Нема објективне одговорности према другима у свету без Бога.)

-Како треба да схватимо зло? (Не може бити објективно исправног или погрешног у свету без Бога – морално зло не може постојати.)

-Зашто је библијска нада важна? (Нема коначне наде у свету без Бога.)

Када својој деци покажемо неопходне импликације атеистичког света, то им може помоћи да виде како су докази за Бога најбоље објашњење за све доказе које имамо.

  1. „Која питања имаш о Богу?“

Ово је питање које би требало да иде уз све друге тачке, и то на сталној основи - без обзира да ли ваша деца тренутно сумњају или не! Најбољи начин да касније избегнете духовну кризу јесте да редовно водите разговоре о дечијим питањима. Док радите кроз претходне тачке са децом која  већ  сумњају, сигурно ће се појавити још питања. Учините то начином живота да им непрестано дајете форум за решавање било каквих питања вере која су им на уму.

  1. „Волим те и Бог те воли“.

На крају крајева, без обзира на то како су прошли сви претходни разговори, деца морају да знају да их волимо и да их Бог воли без обзира на сумњу и њихова питања. У стварности, нека деца ће се борити годинама. Али сазнање да их њихове сумње никада неће одвојити од наше љубави гради однос који ће подстицати ове важне разговоре за цео живот.

Наташа Краин
Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: Правмир

 

 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.