50 000 поклоника посјетило Свету гору Грабарку у Пољској

Око педесет хиљада поклоника на празник Преображења Господњег посјетило је Свету гору Грабарку у Пољској. Такође, неколико хиљада поклоника из Пољске и Белорусије од почетка Успењског поста посјетило је извор са чудотворном водом „Криночка“ у Беловешкој прашуми, са пољске стране шумског забрана, саопштава Православие.Ру.

23.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

50 000 поклоника посјетило Свету гору Грабарку у ПољскојОко педесет хиљада поклоника на празник Преображења Господњег посјетило је Свету гору Грабарку у Пољској. Такође, неколико хиљада поклоника из Пољске и Белорусије од почетка Успењског поста посјетило је извор са чудотворном водом „Криночка“ у Беловешкој прашуми, са пољске стране шумског забрана, саопштава Православие.Ру.
Света гора Грабарка на југу Подласја, на Преображење сваке године окупи на хиљаде људи. Ове године, према процјенама власти у Марто-Маријинској обитељи на Брду крстова или пољском Тавору, како још зову Грабарку било је око 50 хиљада вјерника. То су биле организовене групе из разних пољских градова, сусједних белоруских и украјинских региона, на челу са архијерејем Пољске православне цркве, епископом Амвросијем. Ове године било је православних вјерника из Бразила. Након литургије коју је служио Митрополит варшавски и све Пољске Сава, вјерници су пошли да узму свету воду.
На педесет километара од Грабарке постоји још једно познато мјесто, које сабира поклонике почетком Успењског поста. По предању, извор у јами „Криночка“ близу Хајнове у срцу Беловешке прашуме, освештали су кијево-печерски монаси који су побјегли из Кијева опљачканог Татарима. Они су поред Криночке подигли први храм средином 13. вијека. Садашњи посвећен светим Макавејима, подигнут је у 19. вијеку.
„Још давно сам овдје долазила са мајком. Имала сам болест очију. Мајка ми је очи обрисала марамом, умоченом у води, и од тада очи ме не боле“, прича поклоница Валентина Константиновна Харкевич.
„Ми знамо да од ове воде исходи Божија благодат. И зато многи људи долазе овдје да добију исцјељење, Божији благослов и очишћење душе“, каже Јелена Степановна.
Према традицији, на богослужење на „криночку“ долази се два пута – у уторак послије Тројице и на Макавеје. Послије службе пију воду и умивају се, трљајући марамицом болна мјеста. Затим те марамице вјешају о ограду у знак исцјељења. Та традиција се преноси са покољеља на покољење од давнина.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.