Стварност натприродних сила

Већина модерних хришћана једноставно не верује да натрприродни свет има било каквог утицаја на наш свакодневни живот. Знају за анђеле и да их има много, али сматрају да они не живе овде, већ у некој далекој земљи која се зове “Небо” и интервенишу само у изузетним приликама. Али Библија каже другачије!

04.12.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Претражите Свето писмо од корице до корице и нећете пронаћи природне узроке, природне законе и природна објашњења. У Библији ћете наћи анђеле, демоне, знакове и чуда, вештице, чаробњаке, врачаре, огњене крилате змајеве, једнороге и бесмртна бића.

Нећете наћи ни природњака ни научника. Али наћи ћете животиње које говоре, невидљиве духове, предмете који поседују моћ исцељења, воду која се може претворити у вино или ходати по њој и Бога који самостално контролише временске прилике, усеве и судбине читавих народа.

Замислите да живите у Нарнији. Замислите да је Господар прстенова права историја. Замислите да су  Хронике Спајдервика  стварност. Замислите да је цео свет магичан, да дријада живи у сваком зеленом дрвету, водена нимфа живи у сваком шумском језерцету, а свака травчица прожета је зачараном вилинском прашином.

Да је ово заиста свет у коме живимо, да ли бисте живели другачије? Да ли бисте говорили исте речи да знате да ваше разговоре прислушкују читав низ разних бића? Да ли бисте веровали само у логику, када бисте знали да магичне чаролије утичу и на политику и на време?

Да ли бисте уопште ходали ван своје куће на исти начин, када бисте знали да вештице чекају иза сваког ћошка, тражећи прилику да изговоре загонетке, да вам спусте клетве на главу?

Када би сте кренули да се суочите са неком особом за коју знате да је у савезу са вештицама, демонима и чаробњацима и да је буквално прожета магијском снагом из самог утробе пакла, да ли бисте сте отишли баш ​​сасвим сами? Да знате да постоје добри духови који вам могу помоћи, зар не бисте тражили њихову помоћ? Како бисте живели другачије да је свет заиста прожет магијом?

Можда нисте знали, али свет  јесте  прожет магијом. Ми  радимо  и живимо у Нарнији.

Ако желите да читате фантазију, онда само отворите савремени уџбеник науке. Већина научних часописа је недоказива и невероватнија од било које епизоде ​​Господара прстенова. А "бајке" се пишу о стварним стварима, као што су магија, враџбине, анђели, демони и много тога натприродног.

Уџбеници науке пишу о имагинарним стварима, као што су „природни закони“, „природне силе“ и слепи материјализам.

Данашња култура - чак и међу хришћанима - има тенденцију да се подсмева натприродном. Можда само у недељу ујутру, на Литургији, морате да признате постојање Бога, ако желите да се сматрате хришћанином. Али од понедељка до суботе, у вашем нормалном, свакодневном, свакодневном животу, већина модерних хришћана једноставно не верује да натприродни свет има било какву практичну примену у свакодневном животу. Од јутра до вечери, живимо свој живот као да је већина ствари вођена природним законима и безличним силама. Претварамо се да натприродне реалности, ако уопште постоје, интервенишу само у врло ретким приликама.

Раније сам размишљао на овај начин - као хришћанин, морао сам да верујем у постојање анђела. Знам да постоје, има их много, и сви живе негде, али не живе овде. Живе у некој далекој земљи која се зове „Небо“. Волео бих да посетим то место једног дана. Али за сада, живим овде. А анђели заиста не утичу на мој свакодневни живот.

Или сам бар тако веровао.

Али Библија каже другачије.

Према Светом писму, најважнији делови мог живота су под утицајем невидљивих духова.

  • Најважнији део мог живота је моје спасење. А према  Јеврејима 1:14 , анђели су службеници које Бог шаље да ми помогну на том путу. Ако ћете наследити спасење, онда можете бити сигурни да су анђели ту да вам помогну да успете.
  • Анђели такође значајно утичу на наше обожавање. Када се окупљамо да се молимо и да обожавамо Бога, жене носе мараме. Зашто? Према 1. Коринћанима 11:10 , то је због анђела.
  • Још један важан аспект живота су људски односи. Важно је да се према сваком људском бићу односимо са љубављу, чашћу и поштовањем. Важно је да никога не гледамо са висине. Али зашто  је то важно? Према Матеју 18:10, Христос каже да су анђели чувари разлог. Чак и најмање дете има анђела чувара који увек гледа лице Божије на небу. Зато, не гледајте са висине ни на једно дете. Не презирите мале. Ово је расуђивање које користи Христос. У нашим личним односима,  анђели су важни.

А шта је са том особом са којим се повремено сукобљавате? Свето писмо каже да ова врста неслоге није само свађа један на један. У Ефесцима 6:12, апостол Павле каже да „наш рат није с крвљу и с телом, него с поглаварима и властима, и с управитељима таме овог света, с духовима пакости испод неба." Стога је глупо мислити да бисте сами требали ући у било коју ситуацију која укључује међуљудски сукоб.

Сећате се примера који смо раније разматрали? Да сте знали да је та особа у савезу са вештицама, демонима и чаробњацима и да је буквално прожета магијском снагом из самих недра пакла, не бисте сами журно пришли овој особи. Уместо тога, било би мудро да искористите сваки облик духовне заштите који вам је на располагању. Желели бисте нешто чиме би сте се супротставили његовој „црној магији“.

Сигурно да не постоје магичне амајлије које можете носити. Али имамо знак крста. Моћан је и даје вам велику снагу у борби против духова таме.

Немојте да консултујете "беле" чаробњаке, попут Гандалфа. Имате помоћ светих анђела. Замолите Бога да вам их пошаље. Захвалите се свом анђелу чувару за његово будно око и за заштиту коју пружа његов мач.

Радујте се што кад идете да водите духовну битку, не идете сами. Бог је ту са вама. И анђели такође.

Следећи пут када будете морали да уђете у неку врсту сукоба, немојте трошити све време размишљајући о томе шта ћете рећи. Прво, проведите неко време у молитви, тражећи помоћ од светих анђела, молећи Бога да разбије упориште сатане у животу друге особе. Проведите време у молитви, водећи унапред духовни рат, пре него што се позабавите речима које ћете изговорити.

Ви се не борите против ума друге особе и његове логике – ви водите духовну битку против древних демона који другу особу држе заточеном. Немојте се заваравати мислећи да ће их пука логика навести да ослободе свог затвореника.

  • Када је Бог створио небо и земљу, анђели су певали.
  • Када је Мојсије примио закон, то је било посредством анђела.
  • Када се оваплоћење догодило, анђели су најавили долазак Христов.
  • Када је Исус устао из мртвих, анђели су најавили васкрсење.
  • Када су  апостоли ширили Јеванђеље, чинили су то уз помоћ анђела.
  • Када ваше тело васкрсне, анђели ће вас однети у Божје присуство.
  • Када се Христос буде враћао на земљу, поред себе ће имати десетине хиљада анђела.

Претражите Свето Писмо од корице до корице и нећете пронаћи природне узроке, природне законе и природна објашњења. У Библији ћете наћи анђеле,    демоне   знакове,  чудеса,    вештице,   чаробњаке,   врачареједнороге  и бесмртна бића.

Нећете наћи ни природњака ни научника. Али наћи ћете животиње које говоре, невидљиве духове, предмете који поседују моћ исцељења, воду која се може претворити у вино или ходати по њој, и Бога који самостално контролише временске прилике, усеве и судбине читавих народа.

Ако верујете да је сваки будни минут вашег живота под утицајем анђела, и ако верујете да су ваши нехришћански познаници више под утицајем демона него логике, онда имате чвршће схватање стварности него већина научника. Они још увек живе у свом имагинарном свету материјализма и природног права, док су ваша стопала чврсто усађена у садашњу стварност натприродних сила.

о. Џозеф Глисон, Православна црква у Омахи, Илиноис,
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Никола Животин
Извор: theorthodoxlife.wordpress.com

 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.