Радост у огњу искушења

Бог никада никог не оставља и не напушта. Ми смо ти који Њега остављамо. Јер нећемо да трпимо и да носимо Крст свој. А Бог је у животу сваког човека зацртао да пролази кроз искушења у овом свету, као што нам је и Христос показао Својим примером. Зато се радујмо када пролазимо кроз пећ која прочишћује, јер кроз њу не пролазе кукавице, него само они којима је Царство Небеско припремљено.

19.05.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Немојте се жалостити када привремено страдате. Да бисте то избегли имате разне лекове. Размишљајте, на пример, о ономе што је вечно. И то ће вас утешити и освежити. И то ће вам дати живот и кроз то ћете задобити Духа Светог.

Радујте се када пролазите кроз пећ која прочишћује оне душе чији је живот сав посвећен Богу. Радујте се када пролазите кроз ту пећ, јер кроз њу не пролазе кукавице, него само они којима је Царство Небеско припремљено. Та пећ је заиста она пећ која прочишћује и која води у тако драги и вољени рај. Будите храбри када улазите у ту пећ, јер ће ту душа бити очишћена и кроз то ће примити Самог Бога у срцу.

Христос нам говори: Ваља вам ући кроз огањ да бисте очврснули. Шта је тај огањ, ако не пут ка Богу? И када будете у огњу искушења, никога никада ни за шта не кривите, већ и ако налазите кривице, нађите их само себи. То је једино исправно и једино непогрешиво размишљање. У тој мисли је Сам Бог. Јер, сетите се, Њега су разапели и убили ни за шта. А док су Га разапињали и док је висио на Крсту, Он је говорио: Оче опрости им, јер не знају шта раде! Тако и ми не смемо никада никога кривити, већ ако кривимо некога, кривимо себе. Али не до те мере да бисмо упали у очајање, јер очајање није од Бога.

Како можемо да кривимо човека и како можемо судити туђем створењу? Ми ако кривимо неког поред нас, то може да буде само ђаво. А ако и неком човеку говорите о његовим злим радњама, не говорите то њему као њему, него се обраћајте лично ђаволу. Јер он стоји иза сваког зла.

Бог никог не оставља, ми остављамо Њега

Бог никада никог не оставља и не напушта. Као што се зна, ми смо ти који остављамо често Њега. Јер нећемо да трпимо и да носимо бреме своје, Крст свој. А Бог је у животу сваког човека зацртао да трпи у овом свету, јер трпљење у овом свету претвара се у радост у оном свету.

Кроз трпљење Бог нам даје разне добре дарове још за живота овде на земљи. Уосталом, кроз трпљење на земљи и кроз уздржање, исплатимо дугове наших грехова, јер ћемо се кроз то удостојити истинске слободе после смрти.

Немојте да слушате ону помисао, која вам говори како би вас навела на погрешан пут, како немате љубави, вере, наде и остало. Јер, често ђаво то ради многим људима убацујући им такву помисао у срце, како би се они растужили и пали у очајање. Никада и никада не верујте никаквим најтананијим злим мислима. Наоружајте се молитвом, постом, вером, надом и свим осталим добрим делима.

Праведни Јов, дете Божије

Не заборавите причу о Јову никада, јер је она веома поучна. Јов је био велики Праведник, а ипак је доспео у тако тежак положај, да је проклео дан када се родио. Све је то било по допуштењу Божијем, да би га научило и да би пре свега нас научило добром понашању у овом животу.

Љубав Божија се не појављује само када нас Бог милује, него и онда када нас бије. И они тркачи, када изађу на терен да трче са циљем да освоје златну медаљу, пре тога су добијали разне батине. Шта се мисли под овим, разне батине? За време њиховог тренинга, зар није било труда великог и зноја? Зар их сунце није пекло и зар киша није пљуштала по њима? Али труд се на крају исплати када се добије златна медаља. Ето, видите како у животу људи бивају бивени батинама.

Молите се Богу, Оцу Нашем, да нам дарује мудро размишљање, како би разликовали истину од ђаволске лажи. Јер, ђаво узима често облик анђела светлости, како би кроз то човека заварао и бацио у муку. Ви се зато молите Богу да вам да мудро размишљање, како бисте избегли и посекли мреже демонске.

Кад нас Бог не би сматрао својом децом, не би нам ни слао искушења, не би нам ни слао муке, него би нас оставио онакве какви јесмо. Оставио би нас у разним злим стањима у каквим човек зна често да буде. У другом свету, у Царству Небеском, Бог ће бити најближи онима који су били мудри и храбри у духовној борби.

Чувајмо се незнања, јер незнање је последица сваког греха. Трудимо се што више да будемо у знању у Духу Светом. Гледајмо да будемо духовно образовани, а не као они што су образовани у свету, са дипломама које не вреде ништа. Оне вреде једино да човек потпали ватру кад му папир понестане. Духовно образовање се састоји у ослобађању од греха, а телесно образовање се састоји у томе што човека сједињује са грехом.

Боримо се и против осуђивања. Никога немојмо осуђивати никада. Ако некога и осуђујемо, нека то буде зло. Истинску љубав ћемо имати онда када не будемо никада никога осуђивали и када мислимо да нико од наших сестара и браће није крив, већ само ми. Значи, ја сам крив! Сви светитељи су имали ту мисао и та мисао је толико важна, да то заиста јесте мисао Исуса Христа и она заиста јесте Реч Исуса Христа и у Њој је Сам Исус Христос. Ништа веће не постоји од такве мисли.

Дођите Мени и Ја ћу вас утешити

Смиреним и добрим душама Бог открива велике тајне. Светитељи су се целог живота смиривали и борили против зла. Тако и ми требамо да чинимо. Исто тако Духом Светим треба да и ми упознамо Христово смирење. Христово смирење души даје неописиву радост. Људи не знају Силу Христовог смирења и зато траже оно што је земаљско. Људи не знају Силу Христовог смирења због тога што је и не траже. Онај ко је упознао ову науку неће је оставити чак и да му се понуде сва земаљска царства.

Без Љубави Божије нема ничега и тада у души влада само мрак и потиштеност. А када дође Љубав Духа Светога, радост душе се не може описати.

Сви Свети су били жедни Духа Светога. Они су тражили Духа Светога, а Бог је давао. Јер свако ко тражи он налази. Када се Дух Свети упозна, душа не престаје да се у сваком тренутку диви Његовом милосрђу, величини и моћи. А она душа која није стекла Духа Светога, мучи се овде на свету веома. Јер, како дете мало, ако га мајка остави, неће да буде тужно и да се мучи. Блажена је душа која је упознала Створитеља Свог и заволела Га, јер је у Њему нашла савршени мир.

Господ је бескрајно милостив. Каже један од светих: Када Бог не би дао да упознамо Њега и када нам не би дао Његову Љубав, пали бисмо у велико очајање. Али пошто ми је Бог дао да упознам Њега срце моје га је заволело и тражи га стално и без престанка дан и ноћ у све дане живота мога. И ја сам заборавио на све што постоји на земљи. Јер, душа која живи са Богом и у Богу она увиђа сву одвратност, прљавштину и смрад овога трулежног света.

Кажимо Господу, Оцу Своме и Богу: Господе, смири срце моје да би оно увек било угодно Теби!

Бог говори: Дођите мени и ја ћу вас утешити. Даћу вам мир и на небу и на земљи и видећете славу моју! Даћу вам Духа Светог и Он ће вас научити да разумете Љубав Моју према вама. И увешће вас у сву Истину и Радост. Бог каже: Не оклевајте, приђите Мени. Ја вас жељно очекујем као своју рођену децу и даћу вам Свој Мир и радоваће се ваше срце и ваша радост ће бити вечна!

Када се Бог упозна, душа се сваког тренутка непрестано диви Милости Божијој и величанству и моћи Његовој. А Бог Својом Љубављу, нежно као мајка своје дете учи душу смиреним и благим мислима. И даје јој да осећа сваку радост, сваку љубав и свако друго добро. Тада душа ослобођена свега земаљског гледа у Бога.

Из књиге „Овим храните душе своје“
извор: manastirklisina.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.