Oткривена је гробница Св. Зосима Чудотворца

У оквиру уређења манастирског храма у Туману, откривена је гробница Св. Зосима Чудотворца, a приликом уређења заоставштине једне од старијих монахиња, мати Серафиме из Згодачице, пронађена је и фотографија Светог Јакова Туманског, што је хришћанском свету коначно донело сазнање о томе како је овај светитељ заиста изгледао.

10.10.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Испод камених плоча старих око једног века пред мајсторима и монасима појавила се гробница Светог Зосима Туманског

Велико откриће десило се четвртак у Манастиру Тумане. Док је манастирска братија надгледала радове на преуређењу пода цркве, испод камених плоча старих око једног века пред мајсторима и монасима појавио се прво свод, а затим и остатак гробнице Светог Зосима Туманског, чудотворца и патрона Манастира Тумане.

Велики благослов спустио се на цео манастир и цео верујући народ у Србији и целом свету. Били смо убеђени да су Руси приликом изношења моштију затрпали гробницу јер је тада била таква пракса, али наишли смо на изненађење. У предворју цркве, где су увек сахрањивани оснивачи и патрони храмова, угледали смо прво свод гробнице, а онда и унутрашњи део", прича игуман Димитрије Плећевић.

Према његовим речима, гробница ће током поправке пода цркве бити конзервирана и прекривена стаклом.

- Одлучили смо да стаклом прекријемо гробницу како би верници могли да виде место где је сахрањен Свети Зосим, због кога и долазе на ово место. Они долазе да му се поклоне, да траже и да добију благослов. Сада ће моћи да се поклоне и свечевом гробу, који је кроз векове многима доносио исцељење и спасење. Верујемо да ће верницима то много значити, као што значи и нама - рекао је игуман.

Пронађена слика светог Јакова Туманског

Током радова у манастиру Тумане стигла је још једну лепу вест.

Како је објаснио Димитрије Плећевић,  игуман манастира, приликом уређења заоставштине једне од старијих монахиња, мати Серафиме из Згодачице, пронађена је фотографија из личне карте Светог Јакова Туманског, што је хришћанском свету коначно донело сазнање о томе како је овај светитељ заиста изгледао.

Иначе, манастир Тумане седмично посећује неколико хиљада верника из готово свих земаља света. На празник Светог Зосима и Светог Јакова у једном дану буде и по 10.000 верника, који долазе да у овој светињи пронађу утеху и од туманских светитеља измоле исцељење разних болести.Komentari (1)

11.10.2020.

Анђела

Слава господу и туманским светитељима, Светом Зосиму и светом Јакову

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.