Свети мученици Јона, Варахисије и они с њима

Ови свети беху из Персије у време персијског цара Сапора, и римског цара Константина Великог. Монаси, они једног дана оставише свој манастир, и одоше у место, звано Мармиавох. Тамо нађоше у тамници девет светих мученика, чија имена беху: Занит, Лазар, Марут, Нарсис, Илија, Мар, Авив, Симеит и Сава. И осоколише их да истрају у исповедању Христа све до краја. И они заиста истрајаше, и примише венце мучеништва.

11.04.2024. Аутор:: 0

Свети мученици Јона, Варахисије и они с њима Ови свети беху из Персије у време персијског цара Сапора, и римског цара Константина Великог. Монаси, они једног дана оставише свој манастир, и одоше у место, звано Мармиавох. Тамо нађоше у тамници девет светих мученика, чија имена беху: Занит, Лазар, Марут, Нарсис, Илија, Мар, Авив, Симеит и Сава. И осоколише их да истрају у исповедању Христа све до краја. И они заиста истрајаше, и примише венце мучеништва.

Али због тога монахе ухапсише, па их изведоше пред три судије, који се зваху: Масдрат, Сиро и Мармис. Судије саветоваху а уједно и страшаху свете монахе, да се одрекну вере Христове а обожавају сунце и воду. Но свети монаси нису хтели ни да чују.

Стога најпре везаше Јону, да би га мучили по персијском закону. Јер по томе закону Персијанци када хоће некога да муче, они га најпре положе на земљу, па му и руке и ноге вежу за једно дрво, те је човек непомичан као камен; и онда га бију моткама, а бијени не може да мрдне. Пошто на такав начин дуго тукоше бодљикавим моткама светог Јону, они му затим конопцима везаше ноге, па га одвукоше на отворено поље, да се тамо злопати и мрзне целе ноћи на зими и мразу.

Затим стадоше да муче светог Варахисија: ставише му испод пазуха усијану парчад гвожђа; затим му растопљено олово сипаше у очи, у уста, и у гушу. То исто учинише и светом Јони. После тога везаше ноге Варахисију, па га главачке обесише, а Јони прсте на рукама и ногама одрезаше, кожу му са главе одраше, језик му ишчупаше, па га у казан пун кључале смоле бацише. Али благодаћу Христовом он остаде неповређен. Затим га затворише у један гвоздени кавез, па бацише у врло дубоко језеро, где блажени сконча и доби венац мучеништва.

А свети Варахисије би понова изведен на суд. И онда га голог вукоше по трњу; затим му оштре клинце забише по телу, па му кости поломише, и у кавез затворише. После тога му врелу смолу у гушу сипаше. И тако овај славни Христов јунак предаде душу у руке Богу, и доби од Њега венац мучеништва.

Свете мошти њихове сахрани заједно са моштима горњих девет мученика неки човек по имену Авдисот, који их откупи за пет стотина милиарисија (персијски новац).

Девет горњих мученика скончаше двадесет и седмог марта, а свети Јона и Варахисије двадесет и деветог марта.