Златно правило

Христова заповест, позната као „Златно правило“, са мало речи указује да је врлина једноставна, прикладна и позната свима: чините другима оно што бисте желели да други чине вама. Ово правило подсећа и на важност моралних вредности у свакодневном животу и одражава суштинске идеале емпатије и доброчинства. Оно је урођено сваком човеку - наша савест нам говори шта треба да чинимо, тако да се не можемо оправдавати незнањем или његовим неразумевањем. Јер шта може бити једноставније од њега? И шта може бити праведније?

19.10.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

И како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима. (Лука 6:31)

Онога ко живи немарно, ни молитва неће спасити. Моли се да ти Бог помогне да се спасеш, али се такође и сам старај да чиниш добра дела, колико год можеш.

Из тог разлога Господ, након што је рекао питајте, тражите и куцајте, сада нам даје опште правило како хришћанин треба да живи – правило које тумачи Божје речи називају златним правилом: Како желите да људи чине вама – а свакако да желиш да те људи воле и да ти чине добро - тако чините и ви њима; Добро треба да чините свима и сваком. Желите ли да други буду дарежљиви према вама, да вас благосиљају, да се моле за вас, и да вам опросте лоше поступке – сви, чак и ваши непријатељи? Онда, урадите исто. Уопштено, све што желиш од других, чини ти сам. Ово значи волети своје непријатеље као самог себе. Ако би људи испунили ово Христово правило, онда не би било увреда, судских процеса, крађа, убистава, размирица, ратова, сиромаштва. Ово је Христова истина, разумљива и корисна свима!

„Овде нам Спаситељ“, каже свети Златоуст, „са мало речи показује да је врлина једноставна, прикладна и позната свима“. Није рекао: „Чини другима све оно што од Бога желите за себе “, како се не бисте побунили и рекли: „Како је то могуће? Он је Бог, а ја сам човек.“ Уместо тога, рекао је: „Чини другима како желиш да ти се чини од оних који су теби равни.“ Шта може бити једноставније? Шта може бити праведније? Ово обухвата и закон и пророке - ово правило није суштински ново. Овај концепт се учио у Старом завету, преко пророка, као и кроз саму законитост човекове природе.

Добродетељ је урођена човеку; наша савест нам говори шта треба да чинимо, тако да се не можемо оправдавати незнањем. Чак и пагански мудраци, који нису познавали истинског Бога, говорили су: „Не чини другима оно што не желиш себи.“ Овај закон је Божијим прстом уписан на срцима свих људи.

„Човекова душа је по природи хришћанска,“ каже Тертулијан. Свети оци, који су кроз искуство разумели сву благодатну снагу овог закона, говорили су: „Живот и смрт зависе од нашег ближњег.“ Иако је врлина тако природна и блиска човековом срцу, она се ипак не може стећи без патње и искушења, што нашој грешној природи делује неподношљиво. Зато је Господ рекао: уђите кроз уска врата.

За Фондацију Пријатељ Божији са енглеског: Вања Ђуричанин
Извор: OrthoChristian.comKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.