Дискриминација хришћана у Британији

Европски суд за људска права је у уторак 15. јануара донио одлуку у случају четири британска држављана које су уложиле жалбу због дискриминације на основу њихове хришћанске вјере. Само једно од њих је добило случај. Очекује се да ће троје Британаца који су изгубили, уложити жалбу пред Великом комором Европског суда.

16.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Дискриминација хришћана у Британији(Светигора прес) – Европски суд за људска права је у уторак 15. јануара донио одлуку у случају четири британска држављана које су уложиле жалбу због дискриминације на основу њихове хришћанске вјере.
Само једно од њих је добило случај. Нађа Јуида, радница авио-компаније Бритиш Ервејз, запослена на аеродромском терминалу, добила је право да носи крстић око врата, упркос званичне политике компаније. Суд је пресудио да су њена права прекршена по члану 9 Европске конвенције о људским правима.Међутим, у случају медицински сестре Ширли Чаплин, која је добила отказ након што је одбила да скине крстић који је носила на радном мјесту већ 30 година, Европски суд је одлучио у корист болнице, тврдећи да су „здравствена заштита и безбједност на одјељењу од већег значаја“.
Матичар Лилијан Ладејл је кажњена због одбијања да вјенча истополни пар, а брачни савјетник Гари Мекфарлејн је добио отказ након што је изјавио да није у могућности да ради са истополним паровима. Обоје су молили послодавце да имају разумијевања за њихова вјерска опредјељења и дају им друге задатке.
Очекује се да ће троје Британаца који су изгубили, уложити жалбу пред Великом комором Европског суда.
А.О.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.