ПРЕМОР МОЖЕ ДА УБИЈЕ

Премор узрокован радом може да убије, или у најмању руку, да изазову промене у нормалном функционисању тела када достигне тачку исцрпљености. Овај синдром постаје све више уобичајен у модерним временима.

28.03.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Премор узрокован радом може да убије, или у најмању руку, да изазову промене у нормалном функционисању тела када достигне тачку исцрпљености. Овај синдром постаје све више уобичајен у модерним временима.
Према неким проценама синдром ПРЕМОРА је присутан код више од 10% професионалаца у развијеном свету. Симптоми варирају од благих знакова узнемирености на послу, до екстремне исцрпљености, па чак и непокретности. Описани поремећаји су последица значајних промена у функционисању метаболизма у вези са хормонском неравнотежом. Један од хормона највише повезан са стресом је кортизол, природни "кортизон" људског тела.
Овај хормон производе жлезде које се налазе на врху бубрега,по једна на свакој страни. Када смо уплашени, или се осећамо угроженим или под стресом, ове жлезде луче у крвоток високе дозе кортизола. Између осталог, припрема тело за борбу и обезбеђује високе концентрације непосредног извора енергије за мишиће, глукозу. Оне такође, регулишу метаболизам и наш основни дневни ритам.
Научници су ранијих година доказали да се концентрација кортизола у крви драматично повећава у ситуацијама акутног стреса. Осим тога, код људи који су стално изложени стресу хронично високе концентрације нивоа кортизола падају на алармантно низак ниво. То настаје због исцрпљеност система хормона стреса.
Истраживачи у Центру за стрес студије Универзитета у Монтреалу, Канада, оценили су могућност коришћења једноставних тестова за откривање стања хроничног стреса и исцрпљености. Тридесет волонтера били су ангажовани у почетној студији, за испитивање концентрације неколико хормона, укључујући и инсулина и кортизола. Праћена је корелација нивоа концентрације у крви и пљувачки, са нивоом хроничног стреса и интензитета рада.
Истраживачи су успели да покажу паралелу између ниског нивоа кортизола и стања исцрпљености. Када су посматрали људе који су са сличним симптомима рутински третирани код доктора, открили су да је већина њих била под терапијом антидепресивима. Парадоксално, јер ова врста лекова обично смањује ниво кортизола у крви.
Научници сугеришу да је нова студија покушај да се успоставе јасни критеријуми које раздвајају лабораторијски депресивне болеснике, од оних са хроничним стресом и професионалном исцрпљеношћу. Тачна дијагноза може бити веома тешко. Уосталом, упркос чињеници да симптоми су врло слични, третмани су прилично различити и понекад антагонистички.
( извор: Правда.Ру, превод и припрема : Пантелис Ритсос, дописник из Грчке)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.