Пресуда мотивисана верском нетрпељивошћу

Стојан Андов: Пресуде над Архиепископом Јованом су за цивилизовани свет неразумљиве! Интервенција државе преко мешања судства за обезбеђивање верског монопола МПЦ, направила нашу земљу фактором нестабилности у региону!

02.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Пресуда мотивисана верском нетрпељивошћуПрви Председник плуралистичке Скупштине Р. Македоније, који је у три наврата председавао Скупштином, истакнути политичар Стојан Андов, у својој колумни за недељник „Фокус“ (бр. 942, од 25.10.2013. г.), поново се осврнуо на судске пресуде против Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована!
Православна Охридска Архиепископија и до сада је предочавала да је интервенција државе преко мешања судства за обезбеђивање верског монопола МПЦ, направила нашу земљу фактором нестабилности у региону!
Сведоци смо да је суд, који упорно одбија регистровање Православне Охридске Архиепископије, управо исти тај суд који је осудио Архиепископа охридског Јована на три године затвора, а остале Епископе, монаштво и вернике Архиепископије на условну затворску казну. На тај начин, суд се претвара у орган прогона верских слобода у нашој земљи, изазивајући разарање цивилизованих вредности!
У својој колумни, Стојан Андов је написао да се не мали број судских процеса примењује као чистка стаљинистичког карактера оних елемената који су неподобни за власти, и да управо то води ка опасном стању у нашој отаџбини. Он истиче и да су: „пресуде владике Јована Вранишковског, за цивилизовани свет донете из неразумљивих разлога и третирају се као резултат настојавања власти за доношење судских пресуда мотивисаних верском нетрпељивошћу!“
У правцу поштовања људских права и верских слобода, неопходно је да се власт у целости ослободи комунистичког наслеђа прогона Цркве, а политичари и јавност да се ослободе конфликтне меморије, да би се из стања конфликта прешло у стање помирења. Нормализовање стања у односу поштовања верских слобода је један од основних услова без којих није могуће да се продужи путем према напредним демократским уређењима!
Извор: ПОА



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.