ХДЗ и Католичка црква у антисрпској политици

Хрватски књижевни критичар Велемир Висковић сматра да иза антисрпске реторике која се у последње време чује у Хрватској стоји спрега Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Католичке цркве.

18.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

ХДЗ и Католичка црква у антисрпској политициХрватски књижевни критичар Велемир Висковић сматра да иза антисрпске реторике која се у последње време чује у Хрватској стоји спрега Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Католичке цркве.
Угледни хрватски интелектуалац, есејист и лексикограф, главни уредник Хрватске књижевне енциклопедије коју издаје Лексикографски завод је за "Вечерње новости" рекао да је стварни циљ деснице да се мобилише гласачко тело на мржњи према Србима у Хрватској, као пут за долазак на власт.
Такође, како је навео, Црква је изразито незадовољна низом корака које спроводи садашња СДП администрација - од увођења здравственог васпитања, до односа према хомосексуалним паровима.
"Ту се ствара пакт ХДЗ и Католиче цркве и очито се ради о сондирању терена за неке будуће изборе. И бранитељске структуре су веома блиске ХДЗ, који их углавном контролише. Делом је све што се сада ради у Вуковару индуковано из ХДЗ, делом из Католичке цркве...И тако се ствара снажна интересна спрега између ХДЗ и Католичке цркве и све оно што се догађа око ћирилице и двојезичних натписа доживљавам као средство притиска на садашњу власт. Као покушај да се она прикаже анационалном, а права претња да ће бити укинута двојезичност, по мом мишљењу, ипак не прети", оценио је Висковић.
Висковић додаје да је апсурд у свему томе што хрватски Срби говоре језиком којим говоре и Хрвати.
"Главна је разлика у писму, али и у Србији се, поготово у ери компјутеризације, све више користи латиница. Но, без обзира на то, мислим да је у реду да Срби у Хрватској инсистирају на ћирилици, да на неки начин покажу хтење да се њихово традиционално писмо поштује, и да то буде знак њиховог присуства у хрватској јавности. То је елементарно право мањине и услов функционисања хрватске државе у којој се припадници мањина неће осецати као грађани другог реда", сматра он.
Говорећи о хрватско-српским односима данас, Висковић је предвидео да ће они сигурно и у будућности осцилирати.
Извор: Тањуг



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.