Александријска патријаршија: Црква има своја правила о браку

Архиепископ ермуполиса Николај, представник Александрије патријаршије, огласио се у четвртак поводом захтјева малене коптске групе, тзв. „Асоцијације 38 Копта“ да се хришћани Египта потчине исламском закону у питањима личног статуса, првенствено развода брака. Његово Блаженство је иницијативу оцијенио као „неприхватљиву“.

01.10.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Александријска патријаршија: Црква има своја правила о бракуАрхиепископ ермуполиса Николај, представник Александрије патријаршије, огласио се у четвртак поводом захтјева малене коптске групе, тзв. „Асоцијације 38 Копта“ да се хришћани Египта потчине исламском закону у питањима личног статуса, првенствено развода брака. Његово Блаженство је иницијативу оцијенио као „неприхватљиву“.
„Ова група не одражава став Цркве. Она представља само себе саму и своје жеље“, казао је владика.
По његовим ријечима, чланови групе су „објавили свој захтјев само да би ријешили сопствене проблеме са Коптском црквом којој припадају. Ово је унутрашњи коптски проблем, у који друге цркве не би требало да се мијешају“.
„Свака Црква има сопствена правила о браку и разводу, која је одобрила држава у којој се налази“, истакао је Архиепископ, додавши да се Александријска патријаршија придржава устава из 1937. године „који садржи правила о брачном статусу“.
Архиепископ Николај је, затим, подсјетио на предлог „заједничког закона о личном статусу“ за немуслимане, по којем би Цркве биле коначни арбитри у питањима личног статуса за своје заједнице.
Овај нацрт закона, који су 1978. предложиле три најбројније хришћанске заједнице Египта – Коптска, Римокатоличка и Евангелистичка – одбијен је. Двадесет година касније, 1998, представници Цркава поново су иступили са предлогом закона, уз незнатне измјене, али и овај пут без успјеха, упркос подршке Ал-Азара, највћег универзитета у земљи.
Египатски предсједник Мохамед Морси је 22. августа, током сусрета са хришћанским лидерима, обећао да ће предложени закон бити одобрен „ускоро“.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.