Африканци постали Православци – Саборно крштење у Јоханесбургу

Велика духовна радост и великопосни благослов, обрадовали су све православне хришћане Јужне Африке.
Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскина извршено је саборно крштење тридесет пет чланова локалне афричке заједнице, већином из племена Суту и Зулу.

03.04.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Велика духовна радост и великопосни благослов, обрадовали су све православне хришћане Јужне Африке. Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскина, на дан светог Кирила Јерусалимског 31/18. марта 2012. године, у предграђу Јоханесбурга Тембиси, у парохији чудотворне иконе Пресвете Богородице манастира Кикош (Кипар), извршено је саборно крштење тридесет пет чланова локалне афричке заједнице, већином из племена Суту и Зулу.
Свету Тајну крштења су извршили надлежни парох, свештеник Фрументије (Таубата) који руководи и сиротиштем Светог Саве Српског у Атриџвилу (Преторија) и архимандрит Пантелејмон (Јовановић), старешина храма св. ап. Томе у Јоханесбургу – једине српске светиње у Африци.
Одрасли новокрштени су претходне три године постепено припремани за примање Православне вере, прво од старешине српског храма и свештеника Јоханеса (Ракумака) сада упокојеног у Господу, а после тога за крштење их је припремао и отац Фрументије. Кумови су били отац Фрументије и неколико чланова парохије који су први крштени пре три године.
Света Тајна Крштења је обављена у основној школи Светог Атанасија Александријског, у импровизованим и изузетно оскудним условима, али се сила Божија у немоћи показује. Управо у овим условима скромности и сиромаштва, видели смо и осетили искреност, љубав, непосредност, саосећање, гостољубље, смерност, послушност и остале хришћанске врлине, које су нам свима неопходне и које нам недостају у савременом начину живота, који одликује на првом месту духовна оскудица и сиромаштво.
Отац Фрументије је дао имена новокрштенима (неколико њих имају иста имена) и од данас, нови чланови једне, свете, саборне и апостолске Православне Цркве у Африци су заменили своја афричка имена: Бусисиwе, Аyабонга, Ндладла, Мунгамели, Санелисиwе, Носибусисо, Мандиле, Тхебо, Пхумгиле, Бокамосо, Монабисе, Михлели, Хлалантхи, Кханyесиле, Батхобиле, Обонисха, Вуyо, Велисwа, новим православним хришћанским именима (српски превод): Јелисавета, Марија, Евгенија, Олга, Александра, Јулија, Анастасија, Павле, Димитрије, Серафима, Филомела, Јован, Теодора, Магдалина, Ана, Серафим, Пантелејмон, Касијана, Симон, Матеј, Дамаскин, Илија, Љубав, Вера, Нада, Софија и Лазар.
Православни хришћани, браћо и сестре, где год да се налазите на овој Божијој планети, када се Богу молите, помињите и све наше православне Африканце (а најпре ове новокрштене), тако да напредују у Православној вери и буду добар пример хришћанског живота и осталим својим сународницима. Да тако и наша света Православна вера, као најдрагоценији и надивнији цвет из Рајске баште, узраста и развија се у Јужној Африци и на целом афричком континенту.
Архимандрит Пантелејмон – старешина храма св. ап. Томе у Јоханесбургу
www.светитома.орг



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.