Бугарска: Пронађене кости јесу мошти Јована Крститеља

Научници су пронашли нове доказе који поткрепљују теорију да су кости пронађене у поду једне цркве у Бугарској заиста мошти Јована Крститеља, преноси АФП.

15.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Бугарска: Пронађене кости јесу мошти Јована КрститељаНаучници су пронашли нове доказе који поткрепљују теорију да су кости пронађене у поду једне цркве у Бугарској заиста мошти Јована Крститеља, преноси АФП.
Зглобна кост, део лобање, један зуб и други људски остаци пронађени су пре две године у малом мермерном реликвијару на бугарском острву Свети Иван на Црном мору код Созопола.
Истраживачки тим са Оксфордског универзитета датирао је кост ручног зглоба из првог века н.е., односно из времена када је Јован Крститељ живео.
Научници са Универзитета у Копенхагену су, пак, анализирали ДНК костију и установили да мошти потичу од једне те исте особе, највероватније мушкарца, пореклом са подручја данашњег Блиског истока.
Премда ови налази не доказују ништа дефинитивно, они у извесној мери потврђују теорију бугарских археолога да је реч о моштима св. Јована Крститеља.
"Да ли је та особа била Јован Крститељ питање је на које још не можемо нити ћемо вероватно икада моћи дефинитивно да одговоримо", казао је један од оксфордских научника.
Бугарски археолози су поред реликвијара пронашли и кутију малих димензија израђену од пешчара са натписом на грчком алфабету и датумом 24. јун који хришћани славе као дан рођења свеца.
Истраживачи верују да је манастир на Светом Ивану добио део мошти Јована Крститеља у В или почетком ВИ века. У свету постоји више места за која се верује да чувају мошти овог свеца, попут Велике џамије у Дамаску која тврди да поседује његову лобању.
Неколико светилишта, међу којима је Цетињски манастир у Црној Гори, тврде да поседују десну руку којом је пророк крстио Исуса Христа у реци Јордан. Налази истраживача биће презентовани у документарном филму који ће бити емитован у недељу на Нешенел Џеографик каналу.

извор: блиц.рсKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.