Високо одликовање Руске Православне Цркве првој жени космонауту

Патријарх Московски и све Русије Кирил саопштио је да ће прва жена космонаут и посланик Државне думе Валентина Терешкова бити одликована црквеним орденом „Славе и части“ првог реда.

14.03.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Високо одликовање Руске Православне Цркве првој жени космонаутуПатријарх Московски и све Русије Кирил саопштио је да ће прва жена космонаут и посланик Државне думе Валентина Терешкова бити одликована црквеним орденом „Славе и части“ првог реда.
Ова одлука је донесена због доприноса Терешкове „отаџбини и Руској Православној Цркви“, каже се у патриаршијској поруци космонауту, коју је пренио званични сајт Руске Православне Цркве.
„Ваш животни пут је нераскидиво повезан са космонаутиком. Остваривши 1963. године, у самој зори освајања космичких пространстава, самосталан лет у космос, Ви и у Русији и у цијелом свијету и даље представљате симбол високих духовних особина руске жене, спремне на саможртвени подвиг“, каже се у поруци.
Терешкова данас има 75 година.
Орден „Славе и части“, други по значају орден Руске Цркве, установљен је 2004. године. Њиме се одликују предсједници држава и влада, предсједници међународних организација, државне, јавне и вјерске личности, за допринос у међуцрквеној и међународној сарадњи, у јачању мира и пријатељства међу народима.
Ова се награда додјељује ређе него друге у Руској Православној Цркви.
Међу одликованима овом високом чашћу су патријарх Алексеј ИИ, предсједник Владимир Путин, кубански лидер Фидел Кастро, поглавар Муслиманске заједнице Кавказа Алашукур Оаша-заде, казахстански предсједник Нурсултан Назарбајев.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.