Грузијски Патријарх крстио 915 деце

У Тбилисију је одржано масовно крштење 940 малишана. Кум и духовни родитељ све ове деце постао је Католикос-Патријарх све Грузије Илија ИИ.

23.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Грузијски Патријарх крстио 915 децеУ Тбилисију је одржано масовно крштење 940 малишана. Кум и духовни родитељ све ове деце постао је Католикос-Патријарх све Грузије Илија ИИ.
У Саборном храму Свете Тројице у Тбилисију, на дан спомена свете великомученице Варваре, коју Грузини веома поштују и моле јој се као заштитници деце, јубиларни, двадесет пети пут крштено је готово хиљаду малих грађана Грузије.
Сада већ 14.000 најмлађих парохијана Грузије моћи ће да се поноси тиме што су Крштењем постали духовна чеда Предстојатеља Грузијске Цркве. Патријарх каже свим родитељима: „То је моје дете, зато будите много опрезнији и много пажљивији према њему“. Заиста Патријарх Илија, има сва имена и зна све појединости о свима. Он је прави духовни отац.
Да пракса масовног крштења доноси добре плодове потврђује невероватан пораст наталитета. Чак је ово постало и модерно. Грузијски брачни парови, који живе у расејању, (у Европи, Америци и Русији), долазе у Грузију да би у својој Отаџбини постали родитељи, и да би њиховој деци кум био Патријарх Илија.
У поређењу са 2005. годином, рађање је у Грузији повећано за 25 процената, а број насилних прекида трудноће и чедоморства смањен је за 50 процената. Масовна крштења почела су да се врше 2008. године и до данас патријарх Илија, као што смо рекли, има више од 14.000 кумчади - духовних чеда.
Иницијатива Католикоса-Патријарха, да буде кум, односно духовни родитељ за треће и свако наредно дете у грузијским породицама, изазвала је тренутно праву демографску експлозију. Пре неколико година, он је изразио спремност да буде кум трећем и сваком наредном детету, оних родитеља који су венчани у Цркви. Тако је Предстојатељ Цркве у Грузији, у току протеклих пет година, постао најмногодетнији духовни родитељ на свету.
Родитељи крштених малишана потврђују да је Патријархово обећање за њих било од пресудног и одлучујућег значаја. „Ово је предиван дан за моју породицу“ - каже Тамар Капанадзе, 33-годишњи отац четворо деце. „Патријарх је лично крстио, нашег четвртог сина Лашка, а пре тога крстио је у нашу кћер Лизику. Зато смо се и одлучули да родимо још једно дете“.
Раније је Грузијска национална служба за статистику, саопштила, да се приметно повећава наталитет у земљи. Стручњаци запажају и истичу, да се поред таквог повећања смањује проценат јединаца, а расте број деце са још по двоје или троје браће или сестара у породици.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.