Загледани у чипове и завере

Ковид 19 и 5Г мрежа су теме која нас бомбардује свакодневно на свим нивоима, особито на друштвеним мрежама. Реакција јавности креће се од паничног страха до потпуног игнорисања. Како се поставити према овој информативној пошасти? Ако смо усредсређени на глобалне процесе који су ван наше контроле, то нам скреће ум од најважнијих питања. Како се правилно молити? Како изградити наш однос са Богом? Како избећи суђење људима? Ово су питања која бисмо требали да поставимо, јер то је нешто што можемо да контролишемо.

25.07.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Пре него што сам постао свештеник, дипломирао сам на одељењу експерименталне и теоријске физике Московског института за инжењерство и физику, тако да ћу покушати да објасним идеје које стоје иза течних чипова и кула 5Г, прво са техничког, а затим са духовног становишта.

Добра вест бр. 1: „Течни чип“ је погрешан назив. Чип има чврсту силицијумску структуру и једноставно не може да буде течан у типичном значењу речи. Оно што се заправо односи су квантне тачкице или квантни сензори. Склоп квантних тачака може се поставити у колоидну капсулу. Дакле, свеприсутни „течни чип“ није ништа друго до колоидна капсула са квантним тачкама.

Добра вест бр. 2: Технички, овај „течни чип“ не може функционисати као контролер. Према јавно доступним научним подацима, истраживање квантних тачака наставља се од 1998. године, достижући врхунац у 2008-2013. Касније, забринуте како конкуренти могу да украду њихове изуме, компаније су престале да објављују било какве информације о својим открићима на овом пољу. Иновација се заснива на идеји да под одређеним условима квантна тачка, овај нано-објект, почиње да светли, али је тај сјај неприметан за људско око. Ова технологија је првенствено развијена у медицинске сврхе, попут дијагностике аутоимуних поремећаја и лечења рака. Уместо да обележе цео тумор, квантне тачкице могу се користити за прецизно обележавање ћелија рака, што омогућава циљано лечење. Другим речима, ово је начин обележавања предмета било које величине. Наглашавам да се објект може обележити, али не и контролисати.

Ова технологија која је у почетку развијена у медицинске сврхе, сада се комерцијализује. Патент са застрашујућим бројем 060606, који је посебно регистрован након што је Бил Гетс већ напустио Microsoft, описује како се квантне тачке могу користити за надгледање дозвољених и забрањених активности. На пример, ова технологија се може користити за проверу да ли људи гледају прописане емисије или воде здрав начин живота. То је нека врста уређаја за праћење. Иако је праћење важно питање, у томе нема ништа мистично.

Добра вест бр. 3: Ови такозвани „течни чипови“ немају никакве везе са радио-емисијама. Према јавно доступним подацима научних истраживања, технологија 5Г не може се користити за рад са овим тачкицама. UHF опсег који се користи у 5Г не користи течни чип. 5Г мреже и течни чипови користе две различите фреквенције и немају ништа заједничко.

Па, како изгледају куле 5Г у овој причи?

Кинеска компанија победила је на тендеру за уградњу базних електронских станица широм света, а САД се то није свидело. Америка је покренула гласине да ће човечанство бити контролисано путем 5Г мреже и чипова. Верујем да је ова гласина била вођена интензивном конкуренцијом између две технолошки напредне земље: државе се нису хтеле ослободити кула, већ су желеле да их направе саме.

5Г технологија заиста може бити штетна за људе јер укључује емисију микроталаса (баш као микроталасна рерна). Међутим, то може бити штетно само људима који дуже вријеме буду у непосредној близини кула. Свака емисија представља значајан ризик по животну средину, а научници покушавају да разреше таква питања развијањем оптималних решења за људе. Ипак, стари Римљани су градили своје аквадукте оловним цевима, а Рускиње су на образе наносиле руменило које садржи живу. У продаваоницама обуће некада су биле рендгенске машине за постављање ципела (педоскопи), док је DDT некада био избор пестицида који се користи у вртићима. Човечанство је увек било суочено са проблемом одмеравања користи и ризика повезаних са сопственим достигнућима.

Да ли би требало да говоримо против овога? Сигуран сам да немамо право да одустанемо од технолошких иновација. Развој технологија је објективан процес који ће се наставити без обзира да ли нам се свиђа или не. Као хришћани, морамо схватити да је, након првобитног греха, човекова природа грешна, па свако достигнуће може бити и благодат и пад. Нуклеарна технологија може се користити за изградњу нуклеарних електрана или прављење бомби. Све зависи од намера људи.

Црква је увек била опрезна да се дигиталне технологије не би користиле против интереса људи, признајући да се оне у коначници могу користити за потпуну контролу над људима. Ово питање је тема разговора у Цркви још од епископског савета 2000. године, још кад је Алексеј II био патријарх Русије. О питању бар кодова расправљало се на том Савету први пут. Сваки пут када се постави ово питање, Црква позива власти на озбиљнији и одговорнији приступ проналажењу решења.

Можемо такозване текуће чипове сматрати потенцијално опасном технологијом, јер као што сам напоменуо раније могу постојати различити приступи њиховој примени. Да, сви имамо стварне бриге о дигиталним технологијама, али није добро да наше душе прибегавају теоријама завере. Мислим да нас још чекају озбиљни глобални шокови, али пошто верујем у Бога и знам мало историје, мислим да то човечанство може да поднесе. На које речи често наилазимо у Новом завету? „Не бој се“.

„Не бој се“ не значи да бисмо требали учинити нешто глупо. Морамо имати глобалну перспективу на завет који нам је дао Бог: не бисмо се требали бојати кушње и невоље у свакодневном животу, јер је Бог са нама. Усредсређеност на чипове и глобалне завере одвраћају нас од главних проблема. Ако смо усредсређени на глобалне процесе који су ван наше контроле, то нам скреће ум од најважнијих питања. Како се правилно молити? Како изградити наш однос са Богом? Како избећи суђење људима? Ово су питања која бисмо требали да поставимо, јер то је нешто што можемо да контролишемо.

Многи људи повезују изненада свеприсутне течне чипове са доласком антихриста. Међутим, ако прегледамо нашу историју, видећемо да су људи повезивали последња времена са многим догађајима. Прво су људи мислили да се ближе крајња времена када је пао Јерусалим, а Храм уништен. Шта су хришћани у Риму морали да мисле када им је град пао? Тада је пао Цариград, а Аја Софија је претворена у џамију. Шта је са револуцијом 1917. године? У јеку погубљења Царске породице, уништавања цркава и масовних убистава свештеника, многи су мислили да је долазак антихриста неминован. Лично се сећам да су распад Совјетског Савеза и после тога глобалне трансформације многи сматрали „крајњим временима“.

Морамо схватити да је тумачење Апокалипсе веома компликована ствар. Постоји добар разлог зашто је ова књига једина која се не чита током Литургије. Изузетно је алегоричан. Тумачење Апокалипсе у односу на данашњи дан је попут покушаја да се Хекамерон, прича о стварању света за шест дана, протумачи у смислу модерне космологије или антропогенезе. Језик библијског хексамерона и језик савремене науке су превише различити и тешко их је помирити. Језик апокалипсе је такође врло фигуративан и верујем да не бисмо требали да покушавамо да нађемо директне референце на модерни дан.

Говорећи о антихристу и „знаку звери“, морамо се сетити најважнијег: када достигнемо крајња времена, проблем ће бити са свесним и вољним обожавањем зла. Ниједна марка која је тајно налепљена на вас не може бити антихристов знак, јер морате знати шта је то и свесно прихватити. Само тада ће имати икакво духовно значење.

Страхови у вези са дигиталном технологијом су сасвим разумни, јер у погрешним рукама ове технологије могу помоћи некоме да стекне потпуну контролу над људима. Али желим поновити да се технолошки напредак не може произвољно зауставити, јер га покреће глобална конкуренција. Било која озбиљна промена и страх од непознатог могу натерати људе да виде знакове „краја света“. Питање је: „Шта да радимо у вези с тим?“ Мислим да бисмо се требали водити речима Беседе на Гори, које су наизглед биле изречене о нечему другом: „Не узимајте, дакле, проблеме сутрашњице: јер ће сутра мислити о стварима за себе. Довољно је сваком дану зла свога.“ (Мт 6,34) Тада је Бог рекао: „Ево птица небеских; нити сеју, нити жањеју, нити скупљају у стаје; ипак их ваш небески отац храни. Зар нисте много бољи од њих?“ (Матеј 6:26)

То не значи да бисмо требали напустити посао и скривати се у шумама. То не значи да треба затворити очи и претварати се да нас ствари које се дешавају у свету не тичу. Не треба се бојати, јер се уздамо у Божју вољу. И даље морамо да гледамо, видимо и размишљамо – али то нас не би требало спречити да сејемо и жањемо.

Свештеник Максим Первозвански
Извор: cudo.rsKomentari (1)

25.07.2020.

Србија

Одличан текст.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.