Извршен вандалски напад на највећу светињу Пољске

У Пољској је извршен вандалски напад на највећу светињу земље – Ченстоховску икону Мајке Божије. Педесет осмогодишњи мушкарац је, у манастиру Јасна Гора, гдје се светиња чува, на икону излио бочицу црне боје.

11.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Извршен вандалски напад на највећу светињу ПољскеУ Пољској је извршен вандалски напад на највећу светињу земље – Ченстоховску икону Мајке Божије. Педесет осмогодишњи мушкарац је, у манастиру Јасна Гора, гдје се светиња чува, на икону излио бочицу црне боје.
Како саопштавају из манастира, икона није оштећена, будући да је покривена заштитним стаклом.
Починилац је ухапшен и очекује се да ће бити подвргнут психијатријском испитивању. Његови мотиви нису познати. Према закону о повреди вјерских осјећања могао би бити осуђен на затворску казну до двије године.
Према предању, Ченстоховску икону Мајке Божије насликао је свети апостол Лука. У Константинопољ ју је из Јерусалима, у 4. вијеку, донијела света царица Јелена, мајка светог цара Константина. У Пољској се обрела 1386, гдје је у Ченстоховској области подигнут манастир у који је светиња похрањена. Икона је више пута избављала пољски народ од разних најезди и несрећа.
Сваке године милиони поклоника долазе у манастир Јасна Гора да се поклоне чудотворном образу Мајке Божије.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.