Израел: Катастрофа на “Христовом језеру”

Галилејско језеро, које Израелци називају Кинерет, погодила је мистериозна катастрофа. Дошло је до масовног помора рибе, оне пливају површином језера и изазивају велики смрад.

06.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Израел: Катастрофа на “Христовом језеру”Галилејско језеро, које Израелци називају Кинерет, погодила је мистериозна катастрофа. Дошло је до масовног помора рибе, оне пливају површином језера и изазивају велики смрад. Становници су привремено отишли у друга места а ходочасничке групе отказале су свој долазак.
На овом језеру, значајном за хришћанску историју, ловио је рибу сам Христос, са својим ученицима – апостолима, од којих су неки били по занимању риболовци.
Биолог Моше Гофен саопштио је да узрок катастрофе није еколошки, не ради се о загађењу. Он сматра да је због јаких ветрова вода на дну језера била ”узнемирена”, дошло је до недостатка кисеоника. То је изазвало помор рибе. Други стручњаци за сада нису потврдили хипотезу овог биолога.
Језеро се користи за снабдевање питком водом већег дела Израела.
Управник водних ресурса је изјавио да је каткад долазило до мањег помора рибе када се температура воде попела на 30 степени.
Прошле године 10% рибе настрадало је од мистериозне болести, оне су изненада ослепеле. Први пут се слепило риба појавило још пре десет година. Узрок није познат, могућа је бактериолошка или вирусна инфекција, или паразити. Не искључује се да вода постане ”опасна по јавно здравље”.
Галилејско језеро, које помиње јеванђелиста Марко, други еванђелиста, Лука, назива морем. Оно има површину од 165 квадратних километара, дубоко је до 45 метара.
Извор: Задужбина Св.Јелисавете ФјодоровнеKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.