Икона Христа Спаситеља нетакнута у пожару

Право чудо догодило се током пожара у цркви Светог Венијамина у Јанину у Всеволожском округу Лењинградске области. Иако је пожар захватио целу цркву, у олтару, где је био најјачи, ватра није ни дотакла икону са ликом Христа Спаситеља. Извађена је из рушевина у савршеном стању.

18.11.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Озбиљан пожар који се десио у суботу, 12. новембра умало није уништио дрвену цркву Светог Венијамина у селу Јанино у Всеволожском округу Лењинградске области.

Међутим, ватра је потпуно заобишла икону Христа Спаситеља, која је била у самом средишту пожара. Како је за Невске новости рекао настојатељ храма протојереј Алексиј Фомин, икона се чувала у олтару. Налазила се у самом епицентру пожара, у олтару храма који је и највише оштећен. Конопац на коме је икона висила одмах је изгорео.

Икона је нежно пала лицем на под. Пламен је заобишао икону, упркос чињеници да је цела црква била у пламену. Испод иконе је сачуван чак и ћилим који је лежао у олтару.

"Данас, испод рушевина, нашли смо икону. Она је практично нетакнута. То је чудо. Не можемо то назвати другачије." каже протојереј Алексиј Фомин.

У ноћи 12. новембра дрвени храм се запалио. Пламен се проширио на 90 квадратних метара. Пожар је био толико јак да су ватрогасци целе ноћи покушавали да спасу Венијаминову цркву.

Узрок пожара се тренутно разјашњава. Истрага је у току. Према прелиминарним подацима, пожар је избио од случајне варнице или угља.

Током пожара спасено је 40 икона. Тренутно свештенство и парохијани изводе рестаураторске радове. Они слажу рушевине и чисте преживеле предмете.

Храм у част свештеномученика Венијамина, митрополита петроградског и гдовског, подигнут је у Јанину 2012. године. Од тада се у цркви редовно одржавају молитве.

Митрополит Венијамин, коме је ова црква посвећена, стрељан је у Петрограду у ноћи 13. августа 1922. године. Комунисти су га оптужили да се опирао одузимању црквених драгоцености и учествовао у контрареволуционарној завери против совјетског режима.

Фото: Невске вести
За Фондацију Пријатељ Божији: Иван ПоповKomentari (1)

20.11.2022.

Ljiljana Despotovic

Velika je moc naseg Tvorca Gospoda Boga. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.Amin+++

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.