Иницијатива за избацивање латинице из српског правописа

Београдско удружење “Ћирилица”, чији су чланови у Скупштини Матице српске, прикупило је преко 5.000 потписа за избацивање латинице. Потпредседник овог удружења Миодраг Којић каже за Радио 021 да је било логично да латиница буде стандардно писмо српскохрватског језика, али да нови правопис “на мала врата”, по први пут, уводи латиницу као стандардно писмо српског језика.

02.11.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Иницијатива за избацивање латинице из српског правописаСрпски језик није богатији од осталих због два писма, већ напротив – закомпликован.
Београдско удружење “Ћирилица”, чији су чланови у Скупштини Матице српске, прикупило је преко 5.000 потписа за избацивање латинице. Потпредседник овог удружења Миодраг Којић каже за Радио 021 да је било логично да латиница буде стандардно писмо српскохрватског језика, али да нови правопис “на мала врата”, по први пут, уводи латиницу као стандардно писмо српског језика. Којић, међутим, признаје да је њихов мотив за покретање питања о писму пре свега политички, па тек онда лингвистички.
“То је, пре свега, национално питање од прворазредног значаја. Зато се ми тиме и бавимо, не бавимо се правописом и стучним стварима, већ желимо да пишемо како су наши очеви писали и да генерације после нас то разумеју”, каже он.
Миодраг Којић наводи да циљ удружења “Ћирилица” није маргинализовање аутора који су на латиници писали нека од најзначајнијих дела српске књижевности, већ “полагање тапије” на њих, како их не би својатали комшијски народи чије је званично писмо латиничко. Према Којићевим речима, српски језик није богатији од осталих због постојања два писма, већ напротив – закомпликован. ”Кад је то толико богатство, како то да ниједна земља у Европи нема два писма? Тако смо само ми Срби богати па имамо два писма, две покрајине, две покрета отпора… Желимо да престанемо да се делимо”, каже Којић. Према његовим речима, подршку за своје идеје имају код већине чланова Матице српске, и до сада су са овом институцијом имали “најбољу могућу сарадњу”.
Председник најстарије културне институције српског народа Драган Станић каже да је Матица увек спремна да о свим питањима којима се бави, саслуша и мишљење стручних појединаца и компенентних асоцијација. Станић је потврдио да Матица сарађује и са удружењем “Ћирилица”, али негира да је њихов став преовлађујући међу чланством ове установе.
“Прича о томе да удружење “Ћирилица” има већинску подршку у Матици је чиста лаж, што је показала и последња Скупштина. На њој је било неколико гласова људи који су дошли из тог друштва, али је огромна већина одбила да се изјасни поводом тог њиховог предлога”, каже Станић за Новосадски информативни портал.
Председник Матице српске каже како је програм рада ове институције увек био базиран на реализацији поузданих сазнања о којима постоји пуна сугласност у научној заједници, и додао да ће “удружења која грубо крше истину и научна сазнања” остати без Матичине подршке. Станић је навео како питање потискивања ћирилице треба да се покрене, јер је, према његовом мишљењу, латиница превагнула у јавном животу, али наглашава да се то чини спровођењем закона, и никако другачије.
Извор: хттп://www.вести-онлине.цом/Вести/Србија/265973/Избацују-латиницу-из-српског-Правописа



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.