Како сачувати васкршњу радост

Сви ми памтимо нашег дивног подвижника Преподобног Серафима Саровског, који је током читаве године поздрављао људе са: “Христос воскресе, радост моја!” Он није могао да живи без те радости и делио ју је са свима. И ми се такође можемо томе научити. Ако желимо да се та радост не прекида и да у њој прође цео наш живот, онда ће тако и бити. Од нас самих зависи колико дуго ће трајати васкршња радост.

26.04.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Наравно, ми желимо да се радост Васкрса не заврши и да траје читав живот. Она се, с једне стране, не може завршити, јер нам је победа, коју је Господ остварио над смрћу, дарована на вјек и вјеков, свим покољењима, свим људима, па и нама. Али, с друге стране, разумемо да време нешто одузима од нас и открива нам нешто ново што предстоји. И ако желимо да се радост Пасхе не заврши за цео наш живот, онда то не зависи само од времена, него и од нас.

Знате ли како можете да продужите радост Васкрса? Ако се радост из нашег срца, вера у Васкрслог Христа, радост од тога што смо пронашли благо Васкрсења Христовог, буде пројављивала у нашем животу буквално у свему. Ако о нечему причамо с људима, али у нашем свакодневном дијалогу постоји радост због Васкрслог Христа Спаситеља, то значи да ће радост Пасхе наставити да постоји. Ако нешто радимо, чак и ако су то обични послови, али се притом сећамо Васкрслог Христа Спаситеља, радост Пасхе ће наставити да постоји. Ако будемо правили избор о томе како ћемо поступити, док се сећамо Васкрслог Христа и ако начинимо тај избор, знајући да је Христос Васкрсао и да сада све треба да буде другачије, радост Пасхе ће наставити да постоји. Од верника зависи да ли ће се та радост продужити и да ли ће она испуњавати свет, који нас окружује.

Али можемо повући границу те радости, ако се вратимо свакодневној журби, поступајући тако како смо навикли, као да Христос није васкрсао из мртвих и ништа се није променило. То значи да се тада ми сами одричемо од те радости добровољно, а не да она истиче. Уколико ми направимо избор и будемо радили све обасјани светлошћу те радости, онда ће она трајати целог живота.

Сви ми памтимо нашег дивног подвижника Преподобног Серафима Саровског, који је током читаве године поздрављао људе са: “Христос воскресе, радости моја!” Он није могао да живи без те радости и делио ју је са свима. И ми се такође можемо томе научити. Ако желимо да се та радост не прекида и да у њој прође цео наш живот, онда ће тако и бити. Независно од тога да ли се завршила Светла седмица, или не.

Митрополит Горловски и Славјански Митрофан
Извор: pravoslavie.ruKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.