Молитва свенародног покајања Еп. Николаја Жичког

Кајемо се прво за себе у свему што згрешисмо и Божју Реч прекршисмо и образ окаљасмо, било лагањем или крадењем, било злобом или пакошћу, било развратом или отимањем, било пијанством и ждерањем или варањем и коцкањем, било псовањем и хуљењем светиње или клеветањем и оговарањем ближњих својих...

11.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Кајемо се прво за себе у свему што згрешисмо и Божју Реч прекршисмо и образ окаљасмо, било лагањем или крадењем, било злобом или пакошћу, било развратом или отимањем, било пијанством и ждерањем или варањем и коцкањем, било псовањем и хуљењем светиње или клеветањем и оговарањем ближњих својих, било маловерством или саблажњавањем својих ближњих! Кајемо се за безбројне грехове своје, знане и незнане, вољне и безвољне, било словом или делом или помишљу, било јавне или тајне, кајемо се и молимо Бога, да нам опрости и да због нас не казни сав народ наш и сву државу нашу. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!
Потом, кајемо се за грехе оних духовника и свештеника, који у чему год згрешише пред Господом Богом и Светим Савом, било да малаксаше у вери или у страху Божијем; било да небрижљиви бише у делу Господњем или да ослабише у љубави братској. Уколико се они не кају, кајемо се ми за све што је зло пред Богом у срцу, на језику или у владању њиховом. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!
Кајемо се за грехе оних наших првака и вођа, који заборавише да су Свеци српски основали ову државу и да је ово Света земља, и који заборавише да су истакнути за прваке и вође једног Светог и мученичког народа, па без страха Божијег и љубави према народу злоупотребљавају своју власт на народну привремену несрећу, а на вечну пропаст и проклество себе и свога порода. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!
Кајемо се за грехе оних учитеља и књигописаца и књигопреводилаца, који омладини југословенској показаше клизав пут разних белосветских фантазера и фразера, пут безбожан и неморалан, који води народе у крв и злочин и уништење, на радост сатане и његових паклених сила. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!
Кајемо се за грехе свих оних српских синова и кћери, који презреше дух и искуство и памет и веру и светињу и поштење и добротусвога народа, и примише туђинску лудост и непоштење и сваку јевтину робу, да тиме замене чисто злато народно, у стотинама ватри испробано. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!
Кајемо се и за све неправде свих неправедних судија и кметова и порезника и шумара и закупаца и прекупаца, увозника и извозника! Кајемо се за злобу свих злотвора, за пороке порочних, за страсти страсних, за убиства убица, за насиље насилника, за увреде деце према родитељима; кајемо се за свађе и деобе међу браћом, за све суровости јачега над слабијим, и за све немилости имућних наспрам сиромашних, и за све баналности и вулгарности које се могу чути или видети по кафанама, по позориштима и разним игралиштима широм Свете земље наше, под чијом се кором скривају села многих милиона војника и Мученика за Крст Часни и Слободу Златну. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!
Кајемо се и за све оне чија је душа подељена и чији је карактер неутврђен, те Свеце славе а Свеце псују, Крсту се клањају а Крст псују, пост држе а пост псују, Богу се моле а Богаруже, Црквом се хвале а у Цркву не иду, Српство величају а Србе цепају, државом се поносе а државу штете. Ај, Боже велики, за све њих ми Ти приносимо скрушено и плачно покајање. Ако Ти није довољно покајање наше за браћу нашу, покај и њих, Господе благи. И не допусти, Царе и Творче Неба и земље, да се бич гњева Твога праведнога, којим у ове дане бије шохоле и безбожне, спусти на народ слуге Твога Светога Савеи мученика Твога кнеза Лазара. Слава Ти, Боже наш, слава Ти Творче и Спаситељу наш на век века. АминKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.